Zdrowe przekąski z mąką orkiszową i orzechami

Rodzice małych niejadków doskonale wiedzą, jak trudne jest wprowadzenie zdrowych produktów do diety dzieci. Szukają różnych sposobów, zachęcają, ale nie wywierają presji, a mimo to efekty nie zawsze są zadowalające. Dobrym pomysłem jest przemycenie zdrowych składników do ulubionych potraw, tak aby dzieci ich nie zauważyły. Poznaj ciekawe pomysły, jak wykorzystać do tego mąkę orkiszową i orzechy.

Wraz ze zmieniającymi się trendami żywieniowymi coraz chętniej sięga się po zdrowsze zamienniki różnych składników w potrawach. Czasem zmiany są niewyczuwalne, a do organizmu dostarcza się więcej białka, witamin i minerałów. Rodzice mogą to wykorzystać! Mąka orkiszowa jest znacznie bardziej wartościowa niż pszenna i doskonale nadaje się do różnych wypieków, w tym do ulubionych przez dzieci deserów. Równie wartościowe są różne rodzaje orzechów, które dostarczają kwasów tłuszczowych, witamin i innych cennych składników. Decydując się na któryś z poniższych przepisów, wprowadzisz wartościowe produkty do diety dzieci, a one tego nie zauważą!

Spis Treści

Gofry orkiszowo-szpinakowe na słodko

Niecodzienny kolor i przyjemna słodycz sprawią, że nawet największe niejadki pokochają te gofry! Ciasto na gofry przygotujesz w tradycyjny sposób, używając mleka, miodu, proszku do pieczenia i mąki. Różnica polega na tym, że zamiast mąki pszennej użyjesz mąki orkiszowej, a dodatkowo dodasz około 100 g rozdrobnionego szpinaku. Po wyjęciu gofrów z gofrownicy podawaj je z serkiem waniliowym, jogurtem naturalnym, świeżymi owocami i orzechami.

Produkty do przygotowania gofrów znajdziesz w Auchan. Mąkę orkiszową znajdziesz np. na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/mąka/mąka-orkiszowa/4727.

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i rodzynkami

Drugim niezawodnym pomysłem są kruche ciasteczka orkiszowe. Przygotujesz je w mgnieniu oka, a dzieci mogą pomóc w ich produkcji. Wystarczy, że w misce zagnieciesz ciasto z jajek, mąki orkiszowej, masła lub margaryny oraz odrobiny cukru. Do masy dodaj rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki. Później rozwałkuj ciasto i wycinaj ciasteczka w różnych kształtach, piecz przez 10 minut. Są słodkie i aromatyczne, a dla zachęty najmłodszych możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Bakalie do ciasteczek orkiszowych są w asortymencie sklepu Auchan. Różne rodzaje orzechów kupisz na stronie:
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/bakalie/orzechy/2240.

Racuchy orkiszowe na kefirze z dodatkiem orzechów

Racuchy to jedno z ulubionych dań dzieci. Z łatwością przemycisz do nich zdrowe składniki. Potrzebujesz mąki orkiszowej, miodu, masła, jabłka, jajka, kefiru i odrobiny sody oczyszczonej. Możesz dodać także cynamon. Pokrojone jabłka wymieszaj z ciastem i smaż na maśle. Podawaj z serkiem, płynnym miodem i posiekanymi orzechami.

Ciasto jabłkowo-orzechowe na mące orkiszowej

Na niedzielny podwieczorek lub gdy dzieci zaproszą kolegów, możesz przygotować smaczne i zdrowe ciasto ucierane. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Ucieraj jajka z cukrem, dodaj mąkę orkiszową i sodę oczyszczoną. Jeśli chcesz, dodaj kakao, aromat waniliowy i cynamon. Po połączeniu składników dorzuć pokrojone jabłka i posiekane orzechy włoskie. Wstaw do piekarnika na 40 minut, posyp cukrem pudrem i gotowe!

Więcej pomysłów i inspiracji znajdziesz na blogu kulinarnym Auchan, a kiedy zabraknie ci składników, kupisz je na stronie https://zakupy.auchan.pl/.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here