27 stycznia 2017

Fit burger wołowy [PRZEPIS]

Któż z nas nie lubi burgerów? Dziś przedstawiamy wam pomysł na burgera, którego możecie zrobić sami. Do jego wykonania będziecie potrzebowali świeżego i dobrej jakości wołowego mięsa oraz świeżych warzyw. Krok po kroku powiemy wam jak przyrządzić smacznego burgera.

Składniki:

  • 200 g chudego mielonego mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • żółty ser bez laktozy
  • pomidor
  • cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta  czerwonej papryki zmielonej
  • szczypta mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • 2  bułki razowe pełnoziarniste
  • sałata

Przygotowanie mięsa:

Przeciśnij czosnek przez praskę oraz drobno posiekaj cebulę (białą). Następnie mięso mielone wymieszaj razem z jajkiem, przyprawami, pokrojoną cebulą i czosnkiem w misce. Aby uzyskać lepszą konsystencję możesz dodać odrobinę bułki tartej. Uformuj mięso w formie kotletów a następnie usmaż każdego burgera. Do smażenia używaj oliwy z oliwek. Pamiętaj o częstej zmianie stron burgera, tak aby był on równo wysmażony z każdej strony. Każdą ze stron smaż przez około 1,5 minuty a następnie włóż burgery do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. (200 stopni Celsjusza). Tak przyrządzone burger możesz położyć na bułkę.

Sposób przyrządzenia burgera:

Rozgrzej piekarnik a następnie włóż do niego bułkę na około 2 minuty. Przez ten czas, bułka nabierze idealnej chrupkości. Na spód burgera dodaj sos, a następnie połóż sałatę, dwa krążki cebuli, mięso oraz pomidora i inne warzywa. Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię