28 sierpnia 2017

Creme brulee z dyni [PRZEPIS]

Fit deser bez cukru!

Klasyczny deser o nazwie crème brûlée to bardzo słodki zapiekany krem na bazie tłustej śmietanki i żółtek. Proponujemy jego lżejszą i zdrowszą wersję, bardziej przypominającą suflet – z pieczoną dynią i lekkim jogurtem, naturalnym słodzikiem zamiast cukru oraz kaszką kukurydzianą w roli dodatku zagęszczającego. Jest pyszna i dozwolona na co dzień!

Creme brulee z dyni

Porcje: 12, Czas: 15 min (+120 min)

Składniki
• mała dynia (ok. 1 kg)
• 150 g kaszki kukurydzianej
• 100 g erytrytolu lub ksylitolu (ew. użyj zwykłego brązowego cukru)
• 200 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego 3% tł. 
• 3 jajka
• 3 łyżki miodu
• szczypta soli
• 3 łyżki masła lub olej rzepakowego

Przygotowanie
1. Rozkrój dynię na pół, wyjmij pestki i piecz połówki rozcięciem do góry ok. 60 min w 180ºC, wyjmij łyżką miąższ, ostudź i zmiksuj.
2. Utrzyj żółtka z miodem, a białka ubij z solą na sztywną pianę. Posmaruj masłem lub olejem wnętrza foremek.
3. Wymieszaj 750 g musu z dyni z kaszką kukurydzianą, dodając erytrytol, jogurt i utarte żółtka, a powstałą masę połącz delikatnie z pianą z białek. Wlej ją do foremek na suflety, wypełniając tylko 80-90% ich objętości. Piecz w 180ºC ok. 50-60 min.
4. Jeśli chcesz, by deser bardziej przypominał klasyczne crème brûlée, musisz dodać mu kalorii. Posyp każdą porcję po wierzchu łyżką brązowego cukru i skarmelizuj przy pomocy palnika cukierniczego lub wstaw foremki na chwilę pod mocno rozgrzany grill.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię