25 sierpnia 2017

Grecka zupa z soczewicy [PRZEPIS]

Pomysł na fit kolację

Fakes to tradycyjne grecka zupa z soczewicy na bazie pomidorów. Jest lekka, ale sycąca, a przy tym bogata w cenne fitozwiązki i roślinne białko. Podobnie przygotujesz fasoladę – z tą różnicą, że zastępując fasolą soczewicę musisz najpierw namoczyć ziarna przez noc, dodać wraz z nieodsączoną wodą do zupy po zagotowaniu składników z przecierem pomidorową i ogrzewać ok. godziny, bo tyle trwa ich ugotowanie. Dodatek kminu i octu nie jest wtedy konieczny.

Fakes: grecka zupa z soczewicy

Porcje: 8, Czas: 60 min

Składniki
• 2 marchewki
• łodyga selera naciowego
• średnia cebula
• 1/2 szkl. oliwy z oliwek extra virgin
• 2 ząbki czosnku
• 2 szkl. przecieru pomidorowego
• sól himalajska 
• świeżo mielony pieprz
• suszone oregano
• liść laurowy
• 1 i 1/2 szkl. suchej zielonej lub czerwonej soczewicy soczewicy
• 2-3 szkl. wody
• mielony kmin rzymski (opcjonalnie)
• 1-2 łyżki octu winnego
• posiekana natka pietruszki

Przygotowanie
1. Pokrój w kostkę marchew i selera. Posiekaj cebulę i podsmaż na 3 łyżkach oliwy, dodając zgnieciony czosnek.
2. Gdy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, dodaj kostki warzyw i przecier pomidorowy, wrzuć liść laurowy i dopraw zupę solą, pieprzem i oregano.
3. Gotuj 30 min, po czym dodaj soczewicę i 2 szkl. wody; następnie uzupełniając wodę gotuj do momentu, gdy nasiona będą al dente (miękkie, ale wciąż sprężyste – czas zależy od ich rodzaju).
4. Dopraw zupę do smaku kminem i octem winnym, a przed podaniem skrop porcje resztą oliwy i posyp natką.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię