23 lutego 2017

Domowy burger na ostro [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 6

Moda na burgery nie mija. Obok tych warzywnych nadal w cenie są kanapki w klasycznym wydaniu – z prawdziwym kotletem. Nie musi to jednak być mięso czerwone, bo równie dobrze możesz użyć tego lżejszego, białego, na przykład piersi kurczaka bez skóry. 

Dlaczego warto zastąpić wołowinę kurczakiem? Bo w ten sposób każda z porcji burgera ma co najmniej 75 kcal mniej – zwłaszcza, jeśli do tej pory używałaś gotowej mielonej wołowiny, która zwykle zawiera dużo tłuszczu. By podkręcić smak mięsa drobiowego, dodaj cebulę, czosnek i chili. W takim wydaniu burgery to świetna opcja imprezowa. A jeśli wolisz, by ten element karnawałowego menu był wygodniejszy w jedzeniu, przekrój każdą porcję na cztery części i zepnij każdą wykałaczkami.


Ogniste burgery z kurczaka

Przepis: Kühne
Porcje: 8, Czas: 40 min

Składniki
• 1 kg mięsa z piersi kurczaka
• żółta Papryczka Chili Kühne
• 2 czerwone cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 jajka
• sól morska
• czarny pieprz
• 8 bułek z sezamem
• 12 listków sałaty
• 8 łyżek sosu Steak marki Kühne
• 8 plasterków żółtego sera
• 4 Korniszony z Czosnkiem Kühne
• jędrny pomidor

Przygotowanie
1. Posiekaj lub zmiel mięso, dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i 1/2 cebuli, zgnieciony czosnek oraz jajka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, po czym uformuj z masy 8 kotletów.
2. Rozgrzej patelnię grillową (lub grill) i smaż burgery po 2-3 min na stronę, aż mięso przestanie być surowe.
3. Rozkrój bułki, posmaruj każdą połówkę 1/2 łyżki sosu, nałóż na spody sałatę, cienkie plasterki pomidora i korniszonów, przykryj każdy gorącym burgerem, a na wierzchu połóż plasterek sera; zakryj kanapkę wolną połówką bułki.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię