5 stycznia 2017

Co to jest tempeh

Najzdrowszy produkt strączkowy

Tempeh już od kilku lat jest dostępny, a nawet wytwarzany w Polsce. To produkt jeszcze smaczniejszy od tofu, a na dodatek znacznie zdrowszy. Stanowi też lepszy zamiennik dla mięsa: ma ok. 20% łatwostrawnego białka, strukturę idealną do krojenia, smażenia i pieczenia oraz przyjemny grzybowo-orzechowo-mięsny zapach i smak.

Jako wyjątek wśród tradycyjnych przetworów sojowych tempeh pochodzi z Indonezji. Specyficzny sposób jego wytwarzania sprawia, stanowi on najzdrowszy istniejący zamiennik mięsa i produkt sojowy w ogóle. To dlatego, że jest produktem fermentowanym. Uzyskuje się go przez dodanie grzyba Rhizopus oligosporus. Nie tylko poprawia on strawność białka, ale też powoduje rozpad gazotwórczych wielocukrów oraz fitynianów, które uniemożliwiają wchłanianie związków mineralnych. Dzięki temu tempeh staje się dobrym źródłem wapnia, magnezu, cynku czy żelaza, jak również probiotycznych mikroorganizmów, poprawiających stan jelita i odporność organizmu. Poza tradycyjnym japońskim natto (fermentowane ziarna o silnym zapachu i nieakceptowanej na Zachodzie śluzowatej konsystencji) tempeh jest jedynym kompletnym przetworem z soi, bo zawiera całe jej ziarna w postaci zwartych bloków. Można je kroić oraz przetwarzać w kuchni tak samo, jak mięso czy tofu. To drugie w porównaniu z tempehem ma nie tylko nijaki smak, ale też niższą wartość odżywczą. Tofu powstaje bowiem z mleczka sojowego, czyli jedynie części składników ziarna, rozpuszczalnych w wodzie. Podczas gdy tofu zawiera ok. 6-12% białka, w tempehu jest go ok. 20%, czyli tyle, co w mięsie! Tempeh kupisz w postaci naturalnej, wędzonej i smażonej, ale też łatwo przygotujesz w domu w ciągu zaledwie doby, korzystając z gotowych starterów. Zamiast kilkunastu złotych za 200 g za taką samą porcję zapłacisz wtedy tylko 3 zł. Nie musisz też obawiać się o kwestie zdrowotne związane z uprawą soi, np. kwestię GMO. Wystarczy, że wybierzesz ziarna ekologiczne – one nie mogą być modyfikowane genetycznie. Również na opakowaniach gotowego tempehu znajdziesz informacje, że zawiera albo soję ekologiczną, albo non-GMO.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię