21 grudnia 2016

Wigilijna zapiekanka jaglana [PRZEPIS]

Świąteczne przepisy inaczej cz. 9

Odświętne wypieki nie muszą zawierać glutenu – ani nawet tradycyjnej mąki. Spód pysznego ciasta z jabłkami przygotujesz łatwo z kaszy jaglanej. To jedna z najzdrowszych kasz – hipoalergiczna i bogata w alkalizujące związki mineralne. Jej łagodny smak dobrze komponuje się z bardziej wyrazistymi składnikami, takimi jak przyprawy korzenne. A dodatek siemienia, migdałów i kokosa wzbogaca danie w błonnik i cenne fitozwiązki.

Zapiekanka jaglana

Przepis: Nespresso
Porcje: 8,  Czas: 30 min (+1 godz.)

Składniki
1 szkl. suchej kaszy jaglanej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta soli morskiej
2 łyżki siemienia lnianego
łyżka oleju kokosowego
3 średnie jabłka
1/2 szkl. posiekanych migdałów
1 łyżka wiórków kokosowych
2 jajka
2 szkl. mleka krowiego lub roślinnego
1/2 szkl. syropu z agawy lub miodu

Przygotowanie 
1. Połącz kaszę z cynamonem, imbirem, solą i siemieniem lnianym.
2. Posmaruj olejem kokosowym wnętrze niewielkiej formy do pieczenia, przełóż do niej mieszankę z kaszą i wygładź jej powierzchnię. 
3. Obierz jabłka, zetrzyj na tarce taką ilość, by otrzymać 1/2 szkl. wiórków, a resztę pokrój w niewielką kostkę (ok. 1 i 1/2 szkl. miąższu).
4. Wymieszaj rozdrobnione jabłka, włóż do formy, posyp orzechami i wiórkami kokosowymi. 
5. Połącz mleko z jajkami oraz syropem z agawy, wylej równomiernie na zawartość formy, po czym przemieszaj delikatnie warstwę jabłek, by masa dostała się aż do spodu z kaszy. 
6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piecz ok. 60 min.
7. Podawaj z jogurtem greckim, plasterkami jabłka oraz szczyptą cynamonu, w towarzystwie kawy Variations Apfelstrudel ze świątecznej kolekcji Nespresso.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię