14 marca 2017

Makaron z sosem serowym i suszonymi pomidorami [PRZEPIS]

Szybkie spaghetti bez mięsa

Są takie dni, gdy bez wyrzutów sumienia możesz zjeść dekadenckie danie z makaronem. Jeśli następnego dnia planujesz intensywny wysiłek, twoje rezerwy energetyczne zabezpieczy właśnie posiłek bogaty w węglowodany.

Prawdziwa włoska pasta jest nie tylko dobrym źródłem węglowodanów, ale również białka. W 100 g suchego makaronu jest ok. 10 g tego składnika, a w przypadku tego ugotowanego porcja o tej samej wadze (i objętości 2/3 dużej szklanki) zapewnia ponad 5 g białka. Z dodatkiem sosu z gorgonzoli i suszonych na słońcu pomidorów zwykłe spaghetti zamieni się w pyszne i sycące danie.

Spaghetti z gorgonzolą, suszonymi pomidorami i rukolą

Przepis: Index Food
Porcje: 6, Czas: 25 min

Składniki
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• średnia cebula
• 4 ząbki czosnku
• 150 g suszonych na słońcu pomidorów w oleju Ponti (słoiczek)
• 150 ml śmietany 12% tł.
• 200 g sera gorgonzola
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• 2 szkl. rukoli
• 500 g makaronu spaghetti

Przygotowanie
1. Posiekaj cebulę i pomidory, zgnieć czosnek, pokrusz ser.
2. Rozgrzej na patelni oliwę, podsmaż cebulę, a gdy się zeszkli, wrzuć czosnek i pomidory. Dodaj śmietanę, ser gorgonzola i gałkę muszkatołową, dopraw pieprzem i ew. solą. 
3. Ugotuj makaron al dente wg wskazówek na opakowaniu, podawaj z sosem i rukolą.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię