24 stycznia 2017

Nietolerancja laktozy

Coraz częściej słyszymy o problemie z nietolerowaniem przez ludzi laktozy. Prawie 30 procent dorosłych Polaków ma z tym problem. Czym jest nietolerancja laktozy i jakie są tego skutki?  Jakich produktów należy się wystrzegać i jak można to leczyć? Tego wszystkiego dowiecie się z naszego artykułu.

Czym jest laktoza?

Laktoza jest to cukier obecny w mleku oraz przetworach mlecznych. Może być obecna również w innych produktach spożywczych takich jak płatki śniadaniowe, słodycze lub pieczywo. Nietolerancja laktozy polega na trudności w trawieniu tego enzymu przez nasz organizm.

Objawy nietolerancji laktozy

Zastanawiacie się jak rozpoznać nietolerancję laktozy? Objawy nietolerancji laktozy są specyficzne i niektóre osoby błędnie je odczytują. Najczęściej objawy nietolerancji laktozy u dorosłych i dzieci przypominają objawy chorób przewodu pokarmowego. Do najczęstszych objawów nietolerancji laktozy należą:
-biegunki
-bóle brzucha
- kolki
- wzdęcia
- tzw. „przelewanie” w brzuchu
- problemy skórne

Nasilenie powyższych objawów podyktowane jest ilością spożytej laktozy. Im więcej jej spożyjemy tym objawy będą większe i  bardziej dokuczliwe. Objawy nieprzyswajania laktozy pojawiają się po kilkunastu godzinach od spożycia nabiału. Często objawy mogą pojawić się dopiero na drugi dzień. W wielu przypadkach, osoby z nietolerancją laktozy mogą mieć wysypkę na skórze.

Właściwa dieta

Osoby z nietolerancją laktozy muszą przestrzegać specjalnych zaleceń dietetycznych. Jak już to zostało wspomniane wcześniej, nietolerancja laktozy może dzielić się na pierwotną oraz nabytą czyli wtórną. Osoby cierpiące na nietolerancję enzymu laktozy nie muszą całkowicie rezygnować  produktów mlecznych oraz tych zawierających w swoim składzie laktozę. Mogą one ograniczyć spożycie do bezpiecznej granicy, którą należy poznać. Osoby z pierwotną nietolerancją laktozy muszą zastosować dietę bezlaktozową. Nieprzestrzeganie tych zaleceń może nieść za sobą wiele niekorzystnych dla nas konsekwencji, a nawet zagrażać życiu.

Dieta osób z nietolerancją laktozy może w pewnych sytuacjach uwzględniać produkty mleczne, które są poddane fermentacji. Do tej grupy produktów zaliczymy sery pleśniowe, maślankę oraz jogurt naturalny. Dzieję się tak za sprawą obecności w tych produktach laktazy, która powstała na skutek działania bakterii probiotycznych. Bezpiecznym wyborem może być zakup serów twardych takich jak parmezan czy gouda, które to praktycznie nie zawierają w sobie laktozy. Coraz częściej na półkach sklepowych możemy spotkać gamę produktów mlecznych bez laktozy lub z obniżoną jej zawartością. Osoby aktywne fizyczne, które mają niedobory białka bardzo często sięgają po odżywki białkowe. Niestety w większości przypadków zawierają one gluten i laktozę, jednak w ostatnim czasie możemy zaobserwować pojawienie się odżywek białkowych bez laktozy. Suplementy te cieszą się coraz większa popularnością wśród osób ćwiczących na siłowni.


Leczenie nietolerancji laktozy

Najlepszym rozwiązaniem dla wszystkich osób cierpiących na nietolerancję laktozy jest przestrzeganie specjalnych zaleceń dietetycznych, które mówią o całkowitym wyeliminowaniu produktów mlecznych. Osoby z nietolerancją nabiału korzystają z suplementów diety, które w swoim składzie zawierają laktazę. Suplementy takie spożywa się bezpośrednio przed zjedzeniem produktów mlecznych. Produkty takie ułatwiają trawienie mleka oraz minimalizują nieprzyjemne dolegliwości takie jak bóle brzucha, biegunki oraz wzdęcia.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię