2 stycznia 2017

Wegański paprykarz [PRZEPIS]

Pasta do pieczywa bogata w roślinne białko

Tradycyjny paprykarz szczeciński powstał w l. 60. ubiegłego wieku jako niedrogi dodatek do chleba – składa się głównie z ryżu i okrawków ryb, połączonych pastą pomidorową i przyprawami z istotnym udziałem papryki. W wersji roślinnej paprykowa pasta nie dostarczy ci jednak zbędnych kalorii z węglowodanów ani oleju, tylko porcję antyoksydantów i wartościowego białka, pochodzącego z pestek słonecznika oraz tofu.

Paprykarz z tofu i pestek słonecznika

Składniki:
100 g pestek słonecznika
mała cebula
1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka ketchupu
łyżka sosu słodko-kwaśnego
2 łyżki oleju rzepakowego
op. słodkiej wędzonej papryki (ok. 20 g)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki soli
200 g wędzonego tofu

Przygotowanie:
1. Zalej pestki słonecznika wrzątkiem, odsącz, powtórz czynności, po czym zalej niewielką ilością zimnej przegotowanej wody i odstaw na 1-2 godziny. W ten sposób usuniesz z nasion gorycz.
2. Osącz pestki i zmiel w blenderze na ziarnistą masę.
3. Posiekaj drobno cebulę, połącz z natką, sosem sojowym, koncentratem, ketchupem, sosem słodko-kwaśnym, olejem i przyprawami wraz z solą. 
4. Rozgnieć dokładnie widelcem tofu, połącz z rozdrobnionym słonecznikiem i pastą pomidorową, wymieszaj składniki i odstaw sos na 1-2 godz. do lodówki, by się „przegryzły”.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię