24 sierpnia 2018

Orkiszowy chlebek dyniowy

Sezon na dynię już powoli się zaczyna.

Warto na stałe wprowadzić to warzywo do diety. Zawiera sporo beta – karotenu, przeciwutleniacza, który skutecznie hamuje procesy oksydacyjne, a tym samym może chronić przed nowotworami. 

Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna dlatego jest idealna w diecie odchudzającej. Zawiera sporo błonnika pokarmowego, sprzyja oczyszczaniu organizmu i jego odkwaszaniu.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej + mąka do obsypania (240g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 120 ml mleka roślinnego
  • 250g upieczonej dyni (Hokkaido lub piżmowa)
  • 60ml syropu klonowego lub miodu (4 łyżki)
  • 60ml oleju rzepakowego (4 łyżki)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Opcjonalnie do podania: cukier puder lub masło orzechowe

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180st.C. Podłużną formę do babki wysmaruj olejem i obsyp mąką. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Siemię wymieszaj z mlekiem i odstaw na 2 minuty, by zgęstniało. Dynię zmiksuj z syropem klonowym, olejem i ekstraktem waniliowym. Dodaj siemię i dokładnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia. Ciasto będzie bardzo gęste. Masę wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 55 minut. Przed podaniem nieco przestudź.

Przepis z książki Dominiki Wójciak „Ziarno. 100 sposobów na nasiona”.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię