22 sierpnia 2018

Szpinak z pomarańczą, ricottą i dynią [SHAPE GOTUJE]

Jesień zbliża się wielkimi krokami!

A jak jesień to sezon na dynię! To warzywo bogate w witaminy i składniki mineralne. Ma niewiele kalorii, ma mnóstwo cynku, beta – karotenu.

Dynia może zapobiegać nowotworom, zwalcza nadciśnienie i choroby serca, obniża poziom złego cholesterolu. Dynia pomaga w odchudzaniu, jest niskokaloryczna i dostarcza sporo błonnika pokarmowego. Dodatkowo wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn i działa odkwaszająco.

SKŁADNIKI:

  • 1 pomarańcza
  • Garść szpinaku BABY
  • 2 łyżki sera ricotta
  • 2 łyżki pieczonej dyni (do tego przepisu możesz wykorzystać dynię piżmową)
  • 2 łyżki orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:

Pomarańczę obierz i pokrój w drobne cząstki, wymieszaj ze szpinakiem i kawałkami pieczonej dyni. Jak upiec dynię? Obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę, skrop odrobiną oliwy z oliwek i miodem. Dopraw według gustu: cynamonem, odrobiną soli czy ostrą papryką. Orzechy włoskie upraż i drobno posiekaj. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie lubisz pieczonej dyni, do sałatki możesz dodać pestki dyni!

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię