1 grudnia 2017

Ciasto marchewkowo-dyniowe [PRZEPIS]

Rozpływa się w ustach!

Nie musimy chyba przypominać, że hitem jesienno-zimowego sezonu jest dynia. To pełne odżywczych składników warzywo nie tylko idealnie nada się do zup kremów, czy sałatek, ale także do dań na słodko. Zobacz nasz przepis, który umili nawet najzimniejszy wieczór. 1 kawałek to tylko 70 kcal. 

 

Składniki: 

 

  • 2 łyżeczki przyprawy do dyni
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pełnoziarnistej 
  • 2 czubate łyżki przyprawy do dyni
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g masła lub zamiennika w postaci musu jabłkowego 
  • 1 szklanka cukru kokosowego 
  • 2 całe kurze jajka
  • 2 białka kurzych jaj
  • 450 g upieczonej dyni lub dyni z puszki
  • 2/3 szklanki startej marchewki

Składniki na krem: 

 

  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego z puszki
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki miodu 

 

Przygotowanie

 

Przygotuj blachę i włącz piekarnik na 180 stopni. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, przyprawę do dyni, proszek do pieczenia i sodę. W dużej natomiast połącz mikserem cukier oraz masło lub mus. Dodaj jajka, białka jajek, dynię oraz marchewkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj składniki z mniejszego naczynia. Połącz wszystko, aż uzyskasz jednolitą masę. Przelej ciasto na blachę i piecz przez 20-30 minut. W tym czasie w osobnej misce połącz składniki na krem i zblenduj na gładką, kremową masę. Kiedy ciasto nabierze złotego koloru, wyjmij z piekarnika i ostudź. Posmaruj kremem. 

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię