27 września 2017

Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami [PRZEPIS]

Superłatwe ciasto z owocami

Tags: owoce wypieki
Strudel z jabłkami to tradycyjne ciasto o rodowodzie austiackim, popularne w wielu krajach Europy. Spróbuj oryginalnej wersji lub przygotuj go z innymi sezonowymi owocami, np. gruszkami lub śliwkami.

Apfelstrudel czyli strucla z jabłkami

Porcje: 8, Czas: 60 min

Składniki
• 2 szkl. mąki pszennej 
• jajko
• 4 łyżki roztopionego masła
• szczypta soli 
• 1/2-2/3 szkl. wody
• 50 g masła
• 2/3 szkl. tartej bułki
• kostek z 3 obranych jabłek 
• 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
• 2 łyżki cynamonu
• łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Przesiej mąkę do miski, dodaj rozmieszane jajko, 2 łyżki masła, sól i wodę, dolewając ją porcjami i łącząc składniki ręcznie do momentu, aż ciasto zacznie się kleić.
2. Ugnieć dokładnie ciasto i uformuj z niego kulę.
3. Rozwałkuj kulę do cienkiego prostokątnego placka.
4. Posmaruj placek połową pozostałego masła, pozostawiając kilkucentymetrowy margines.
5. Posyp tartą bułką część placka posmarowaną masłem.
6. Połącz kostki jabłka z orzechami i cynamonem, po czym rozłóż mieszankę w centralnej części placka.
7. Przykryj nadzienie wolnym marginesem dłuższego brzegu ciasta z jednej strony, a następnie z drugiej, podwiń końce pod spód, posmaruj z wierzchu resztą masła i piecz ok. 45 min w 190ºC. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię