31 sierpnia 2017

Grillowane szaszłyki z łososia [PRZEPIS]

Przygotuj rybę inaczej!

Łosoś to skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3, których w naszych dietach jest stanowczo za mało. Przygotuj go inaczej niż zwykle – jako szaszłyki z grilla, ew. patelni grillowej. Na patyczki możesz też ponabijać warzywa takie jak papryka, bakłażan i cebula – najlepiej zamarynowane w takim samym sosie, co łosoś.

Grillowane szaszłyki z łososia

Porcje: 4, czas: 25 min (+60 min)

Składniki
• 600 g filetów z łososia bez skóry
• 2 łyżki octu z białego wina
• 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy, ew. miodu
• 2 łyżek rafinowanego oleju rzepakowego
• 1/4 łyżeczki soli 
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• 4 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie
1. Przygotuj marynatę, łącząc ocet z syropem klonowym, olejem, solą i pieprzem.
2. Pokrój łososia na 12 kawałków, pokryj marynatą i odstaw pod przykryciem na godzinę do lodówki.
3. Rozgrzej grill lub patelnię grillową, ew, zwyczajną.
4. Namocz patyczki w wodzie i nabij na nie kawałki łososia, po czym piecz lub smaż po ok. 5 min na stronę. Jedz z cytryną i sałatką z mieszanki sałat.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię