25 sierpnia 2017

Risotto z kurkami [PRZEPIS]

Tak przygotujesz tradycyjne włoskie danie

Choć należy do najprostszych potraw kuchni włoskiej, wymaga skrupulatnego przygotowania i użycia odpowiedniego gatunku ryżu, bo tylko wtedy zyskuje swoją legendarną kremową konsystencję. Do risotto używaj wyłącznie włoskiego ryżu o krótkich, płaskich ziarnach, np. odmiany – inne nie wchłaniają tak dobrze płynów lub szybko się rozgotowują. 

RISOTTO Z KURKAMI

Porcje: 4, Czas: 45 min

SKŁADNIKI:

  • 400 g świeżych lub mrożonych kurek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • duża posiekana cebula
  • 400 g ryżu arborio
  • 1/2 szkl. białego wytrawnego wina, np. pinot grigio
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 60 g masła
  • 100 g startego parmezanu
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Podsmaż kurki na połowie oliwy, aż będą miękkie (jeśli nie są superświeże, podgotuj je uprzednio w osolonej wodzie i osącz). Rozgrzej resztę oliwy w rondlu o grubym dnie (w przeciwieństwie do patelni długo trzyma temperaturę), podsmaż cebulę i wrzuć suchy ryż. Połącz składniki i wlej wino, po czym ogrzewaj na średnim ogniu, mieszając do momentu, aż alkohol odparuje. Gdy ryż wchłonie płyn, zacznij dodawać porcjami bulion za pomocą łyżki wazowej, by płyn utrzymywał się na poziomie ryżu. Przez cały czas mieszaj, by był na granicy smażenia i duszenia. Ryż gotuje się al dente dokładnie w 18 min, więc go obserwuj: gdy ziarna przestają już być w środku białe, danie jest niemal gotowe. Gdy ryż będzie prawie suchy, wyłącz ogrzewanie i dAodaj masło oraz parmezan, dopraw do smaku solą (ilość zależy od słoności bulionu) i ew. pieprzem. Na 3-4 min przed końcem gotowania risotto dorzuć kurki.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię