22 sierpnia 2017

Ciastka jęczmienne z bananem [PRZEPIS]

Raw food – przepis na surowo

Zdrowe składniki diety, takie jak owoce, orzechy i kasze możesz jeść też bez gotowania! W diecie raw food „wypieki” poddaje się odwadnianiu (suszeniu) w specjalnym urządzeniu, w piekarniku lub nawet w słońcu. Możesz też jednak je upiec, a jeśli wolisz deser bezglutenowy – wymienić kaszę jęczmienną np. na jaglaną.

Ciastka jęczmienne z bananem

Porcje: 20, Czas: 20 min (+8-10 godz.)

Składniki
• 1 i 1/2 szkl. namoczonego pęczaku jęczmiennego
• 3 średnie banany
• szkl. daktyli bez dodatku cukru
• cała ekologiczna pomarańcza (bez konserwantów)
• 1/3 szkl. wody źródlanej
• ziarna z 1/2 laski wanilii
• szkl. posiekanych pestek słonecznika, dyni i/lub orzechów, np. włoskich


Przygotowanie
1. Osącz namoczony jęczmień i zmiksuj z bananami. 
2. Dodaj do masy kawałki daktyli i pomarańczy wraz ze skórką, wlej wodę i wsyp ziarna wyskrobane nożem z wnętrza laski wanilii; zmiksuj z grubsza, po czym dodaj posiekane pestki i/lub orzechy.
3. Uformuj z masy okrągłe ciastka i ułóż na pergaminie. Nie musisz ich piec – susz je przez 8-10 godzin jak prawdziwy raw food – w dehydratorze lub piekarniku nastawionym na 38°C (przekręć po 4 godzinach). A jeśli wolisz gorące, wstaw na 10-15 min do pieca o temperaturze 180°C.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię