4 lipca 2017

Kalarepa nadziewana kurczakiem z fetą i bazylią

Łatwe minidanie

Kalarepka należy do silnie antyrakowych warzyw kapustnych i jako jedno z niewielu może być chrupane na surowo. Warto też spróbować, jak smakuje nadziewana i upieczona. Polecamy minidanie, które idealnie sprawdzi się na lunch albo kolację.

Kalarepki nadziewane kurczakiem z fetą

Przepis: Kurczak Zagrodowy

Składniki
• 4 średnie kalarepki
• mała cebula
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 175 g piersi kurczaka (sztuka)
• 125 g lekkiego sera typu feta
• 2 łyżki soku z cytryny
• sól morska
• świeżo mielony pieprz
• 1/2 szkl. listków bazylii

Przygotowanie
1. Obierz kalarepki i wydrąż środki, zachowując miąższ z jednej sztuki. Posiekaj go, a resztę wykorzystaj w innym daniu, np. w surówce lub zupie. 
2. Posiekaj cebulę i podsmaż na 3 łyżkach oliwy, dodając na końcu posiekany miąższ kalarepki. 
3. Pokrój w kostkę kurczaka i pokrusz 100 g sera, a następnie połącz te składniki z podsmażoną kalarepką z cebulą, dodając łyżkę soku z cytryny. Dopraw farsz solą, pieprzem i posiekaną bazylią (odłóż część do dekoracji). 
4. Skrop wnętrza kalarepek sokiem z cytryny, posmaruj ze wszystkich stron resztą oliwy, napełnij farszem i wstaw na 60 min do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Podawaj posypane pozostałą pokruszoną fetą i listkami bazylii.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię