1 czerwca 2017

Falafel z cieciorki [PRZEPIS]

Wegańskie kotleciki – tylko 70 kcal!

Falafele to kotleciki z cieciorki, zwanej też grochem włoskim, a często też z bobu lub z jego dodatkiem. Uznawane są za tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej i najprawdopodobniej pochodzą z Egiptu. Możesz kupić gotowe albo oryginalny suchy miks do ich przygotowania (ma same naturalne składniki, a kotleciki smakują tak samo jak zrobione od podstaw). Bez problemu przygotujesz je też domu.

Falafele to najczęściej nadzienie do placka pita, wraz z hummusem, warzywami i sosami – czosnkowym i chili. Zwykle to opcja wegańska, choć w niektórych lokalach serwujących dania kuchni bliskowchodniej kotleciki przygotowuje się z dodatkiem białkiem jaja kurzego. My polecamy wersję w 100% roślinną. Z podanego przepisu wyjdzie ci 16 falafeli po ok. 70 kcal każdy. By dobrze wyszły, pamiętaj o kilku ważnych kwestiach:
• Cieciorka na falafele musi być surowa – ugotuje się na patelni podczas smażenia.
• Namaczaj nasiona w jak największej ilości wody i często ją wymieniań – w ten sposób wypłuczesz z niej sporą część gazotwórczych związków cukrowych.
• Dodatek proszku do pieczenia poprawia konsystencję kotlecików. Podczas ogrzewania ulega ona rozkładowi.
• Nie musisz smażyć na głębokim tłuszczu, wystarczy warstwa oleju o wysokości 2 cm. Ważne jednak, by był optymalnie rozgrzany – wtedy kotleciki wchłoną go w najmniejszej ilości. Nie powinien dymić, ale po dodaniu kropli wody ma skwierczeć. 
• Cebulę pokrój drobno lub posiekaj zamiast miksować – ze zmieloną kotleciki wyjdą zbyt suche.


Falafel z cieciorki

Porcje: 16, Czas: 60 min (+ 8 godz.)

Składniki
• 2 szkl. suchej ciecierzycy
• duża cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 1/4 szkl. posiekanej natki
• 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki soli
• zmielone nasiona kminu rzymskiego
• zmielone nasiona kolendry
• olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
1. Wypłucz cieciorkę, zalej wodą i odstaw w chłodne miejsce na 8 godzin lub całą noc, co jakiś czas zmieniając wodę.
2. Osącz cieciorkę i zmiel 2 razy w maszynce do mięsa lub zmiksuj grubo w malakserze.
3. Pokrój w kostkę cebulę, zgnieć czosnek i posiekaj natkę.
4. Dodaj do zmielonych nasion tahinę, cebulę, czosnek, natkę i proszek do pieczenia, dopraw kminem i kolendrą. Uformuj z masy 16 kotlecików.
5. Rozgrzej olej i smaż kotleciki na złoty kolor, po czym osącz z tłuszczu na papierowych ręcznikach.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię