24 kwietnia 2017

Muffinki z serem, grzybami i burakiem liściowym [PRZEPIS]

Fit przekąska z ziołami

Jedz muffinki nie tylko na słodko. Proponujemy wersję wytrawną, pełną pysznych składników takich jak ser żółty i parmezan, trzy rodzaje grzybów, burak liściowy zwany mangoldem, a także czosnek i aromatyczne zioła. Są łatwe w przygotowaniu, a sztuka zapewnia tylko 140 kcal.

Muffinki z serem, grzybami i burakiem liściowym

Przepis: Gabriel Vera, szef kuchni restauracji Mission Point na wyspie Mackinac, Michigan
Porcje: 12, Czas: 60 min

Składniki
• 3/4 szkl. posiekanej cebuli
• łyżkę posiekanego czosnku
• 2 łyżki listków tymianku
• łyżki listków szałwii
• szkl. boczniaków w plasterkach
• szkl. grzybów shiitake w plasterkach
• 1/2 szkl. brązowych pieczarek
• 3 pęczki buraka liściowego (mangoldu)
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• 12 żółtek jaj
• 2 szkl. mleka 1,5% tł. 
• 1/2 szkl. startego żółtego sera (np. gouda)
• 1/2 szkl. startego parmezanu

Przygotowanie
1. Podduś na kilku łyżkach wody cebulę z czosnkiem, tymiankiem i szałwią, a po ok. 5 minutach dodaj plasterki grzybów oraz posiekane liście i łodygi mangoldu. 
2. Duś, aż składniki zmiękną, dopraw solą i pieprzem, po czym odstaw do wystygnięcia. 
3. Ubij lekko żółtka jaja z mlekiem. 
4. Wymieszaj starte sery, nałóż do foremek na muffiny, dołóż mieszankę z grzybami i mangoldem, a następnie dopełnij miksem jajecznym. 
5. Piecz 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 160ºC.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię