17 lutego 2017

Sałatka hiszpańska z chorizo [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 5

Tags: sałatka
Sałata na imprezę? Jak najbardziej! Połącz ją ze apetycznymi dodatkami, takimi jak migdały, oliwki, mozzarella i oryginalna kiełbasa chorizo, by uzyskać danie, którymi nie pogardzą nawet amatorzy bardziej konkretnych smaków.

Chorizo to rodzaj kiełbasy pochodzący z Półwyspu Iberyjskiego, którego produkcja obejmuje proces fermentacji mlekowej. Podobnie otrzymuje się salami, a wędliny te łączy kwaskowaty smak oraz ciekawy, złożony aromat. Dzięki specyficznej metodzie wytwarzania są one łatwiej strawne niż wyroby powstające w klasyczny sposób. A jeśli przed jedzeniem podsmażysz plasterki bez oleju, możesz usunąć z nich sporą część tłuszczu.


Sałatka hiszpańska z chorizo

Przepis: justasalad.pl dla Index Food
Porcje: 8, Czas: 30 min

Składniki
• 2/3 szkl. całych migdałów
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• 150 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
• 4 pomarańcze
• 20 czarnych oliwek Serpis
• 250 g mozzarelli w minikulkach
• 4 szkl. mieszanki sałat
Dressing:
• 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
• 2 łyżki octu jabłkowego Ponti
• 2 łyżki soku z pomarańczy
• 2 łyżeczki musztardy Dijon
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• sól morska
• świeżo mielony pieprz

Przygotowanie
1. Skrop migdały oliwą, wymieszaj, wyłóż na blachę przykrytą pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160ºC na 15-20 min. Gdy się przyrumienią, zdejmij je z blaszki, oprósz solą, odstaw do wystygnięcia, a następnie pokrój na dość duże kawałki.
2. Pokrój chorizo na plasterki o grubości ok. 3 mm, wyłóż na rozgrzaną patelnię ceramiczną i smaż z obu stron 3-5 min, a gdy staną się chrupiące, wyłóż je na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiaru tłuszczu.
3. Podziel pomarańcze ma segmenty i zdejmij błonki, pokrój oliwki na plasterki, osącz i osusz mozzarellę.
4. Zgnieć czosnek i połącz z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku, by powstał kremowy sos. 
5. Wyłóż miks sałat na talerzu do serwowania, polej sosem, a na wierzchu ułóż fileciki z pomarańczy, plasterki chorizo, migdały, ser i oliwki.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię