11 stycznia 2017

Koktajl z pomarańczą i papryką [PRZEPIS]

Antyoksydacyjny napój bogaty w wit. C

Naukowcy obalili wreszcie mit, że witamina C chroni przed grypą, ale wciąż jest ona istotna dla odporności. Zamiast zwiększonych dawek, zwłaszcza tej w tabletkach, polecają jednak uzupełnianie niedoborów – bo to właśnie one sprawiają, że łatwo łapiemy infekcje. Sprzyja im aktywny tryb życia, zanieczyszczenie środowiska i zachodnia dieta. Sięgnij więc po odtrutkę!

Połączenie pomarańczowego i czerwonego nie tylko dobrze wygląda, ale też świetnie smakuje. Oprócz ziół, papryka należy do warzyw najbogatszych w witaminę C. Jej dodatek do zimowego koktajlu z cytrusami zamienia więc napój w antyoksydacyjną bombę. Korzystnych związków dodaje mu też siemię lniane, które zapewnia rozpuszczalny błonnik o działaniu sycącym i usprawniający trawienie, roślinne omega-3 i związki poprawiające metabolizm. Idealnie byłoby pić taki koktajl codziennie.

Antyoksydacyjny koktajl z pomarańczą i papryką

Przepis: Thermomix

Składniki
• mała ekologiczna pomarańcza
• mała czerwona papryka
• szkl. świeżego, wyciśniętego lub jednodniowego soku pomarańczowego 
• 3/4 szkl. mleczka kokosowego 
• 1/2 szkl. gazowanej wody mineralnej
• 2 i 1/2 łyżki siemienia lnianego 
• mielona papryka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Obierz pomaranczę ze skóry i błonek, usuń gniazda nasienne z papryki.
2. Zmiksuj wszystkie składniki. Otrzymany koktajl z czasem zgęstnieje za sprawą siemienia lnianego.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię