10 stycznia 2017

Zupa krem z pora [PRZEPIS]

Ta lekka warzywna zupa cię rozgrzeje!

Tags: zupy warzywa
Rozgrzewa, syci i sprawia przyjemność dekadenckim smakiem. Delikatną zupę ze smażonych porów przygotujesz łatwo z zaledwie kilku składników. Ma przyjemną kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków, ale możesz dodatkowo zabielić ją gęstym jogurtem albo kwaśną śmietaną.

Prosty krem z porów

Składniki
• 4 łyżki oleju rzepakowego
• 4 duże pory
• świeżo mielony czarny pieprz
• czarny pieprz
• 2 l wody
• duża marchewka
• kawałek selera
• 3 duże ziemniaki
• 1/2 łyżeczki soli

1. Dokładnie umyj pory (białe końcówki i część zielonych liści); obierz marchew, selera i ziemniaki, pokrój na kawałki.
2. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie, wrzuć pory, dodaj pieprz i smaż ok. 10 min, aż pory mocno zmiękną, ale się nie przypalą.
3. Dodaj do garnka wodę i resztę składników, gotuj 30-40 min, aż warzywa zmiękną, po czym zmiksuj całość na purée. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię