17 grudnia 2016

Wigilijne biscotti z żurawiną i pistacjami [PRZEPIS]

Świąteczne potrawy inaczej cz. 6

Biscotti to tradycyjne włoskie ciasteczka, zwane też cantuccini. Ich historia wywodzi się z czasów antycznych, gdy stanowiły podstawę diety rzymskich legionistów. Można przechowywać je przez długi czas, a najlepiej jeść w połączeniu z ulubionym napojem, np kawą. Chrupiace kromki często zawierają całe lub krojone migdały, świetnie smakują też z dodatkiem pistacji i suszonych owoców. Bakalie wzbogacają wypiek w błonnik i w cenne związki mineralne oraz antyoksydacyjne.

Wigilijne biscotti z żurawiną i pistacjami

Przepis: Lubella
Porcje: 12, Czas: 45 min

Składniki
• 1 jajko
• 100 g brązowego cukru lub ksylitolu
• 1 laska wanilii
• 250 g mąki tortowej Lubella Puszysta
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 100 g wyłuskanych pistacji bez soli
• 70 g suszonej żurawiny

Przygotowanie
1. Ubij jajka z cukrem i ziarenkami zeskrobanymi z wnętrza rozciętej laski wanilii.
2. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz bakalie, połącz składniki.  
3. Uformuj z ciasta wałek o długości ok. 20 cm, ułóż go na blasze i piecz ok. 20 min w temperaturze 170°C, aż się zrumieni.
4. Ostudź ciasto i pokrój na cienkie kromki, po czym piecz jeszcze przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C, a następnie ostudź ciastka na stelażu do wypieków.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię