24 maja 2017

Czekoladowe ciasteczka z karmelem i solą himalajską [PRZEPIS]

Potrzebujesz max. 20 minut!

Z przepisu wychodzi około 40 ciasteczek.

Składniki: 

  • 2 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki ekologicznego kakao 
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 
  • 2 jaja
  • 220 g masła klarowanego 
  • 1 szklanka cukru kokosowego 
  • 1 szklanka miodu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli 
  • szklanka posiekanej gorzkiej czekolady min. 90% kakao

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik na 180 stopni. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao, sól himalajską oraz sodę. W osobnej misce wymieszaj blenderem miód, cukier kokosowy oraz masło. Dodaj jajka. Powoli zmieszaj masy z obydwu naczyń. Dodaj do niej kawałki czekolady. Utwórz małe ok. 2 cm kuleczki, które porozkładaj na papierze i naciśnij tworząc dołek. W rondelku zrób karmel z dodatkowej porcji cukru kokosowego. Polej nim ciasteczka. Posyp wszystkie szczyptą soli himalajskiej. Piecz przez 10 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i studź przez 5 minut. 

Dodatkowo możesz zrobić polewę z oleju kokosowego i kakao. 

Smacznego!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię