27 kwietnia 2017

Marynata = zdrowszy grill

Jak przyprawiać mięso, ryby i warzywa

Nasączanie marynatą mięs, ryb i warzyw na grilla (a także do przygotowania w piekarniku i smażenia) to sposób na ich wspaniały smak. Trzymaj w niej jedzenie min. 30 minut, a najlepiej – co najmniej godzinę, by związki smakowe dotarły do wnętrza kawałków. To jednak nie wszystko: popularne składniki marynat ograniczają powstawanie rakotwórczych związków w produktach poddanych działaniu wysokie temperatury lub wręcz otwartego ognia!

Polecamy najlepsze dodatki do marynat:

Zioła i przyprawy

Zanurzenie jedzenia na godzinę w ziołowej kąpieli sprawia, że pod wpływem temperatur wyższych niż 180ºC powstaje z zawartych w jedzeniu aminokwasów i kreatyny o 88% mniej rakotwórczych związków zwanych heterocyklicznymi aminami (HCA). Zawarte w ziołach i przyprawch przeciwutleniacze mogą blokować niepożądane reakcje. 

Ocet i kwaśne dodatki

Kwasy organiczne zawarte w occie, soku z cytryny czy winie przyczyniają się do rozluźniania włókien mięśniowych w mięsie czy rybie, przez co potrawa staje się bardziej delikatna. Jest też szybciej gotowa, co skraca czas pieczenia i ilość powstających szkodliwych związków. Skutecznie działają działają enzymy ze świeżego ananasa – jego sok można dodać do marynaty, albo obłożyć plastrami przyprawione kawałki jedzenia, przeznaczone do grillowania.

Sok owocowy

Zawarte w nim cukry (podobnie jak te z cukru, miodu, piwa, sosu sojowego czy octu balsamicznego) podczas pieczenia karmelizują, nadając jedzeniu smakowite nuty. Polecamy zwłaszcza soki kwaśne (z cytrusów, ananasa), które można stosować do marynaty w większej ilości, zmniejszając jednocześnie dodatek tłuszczu.

Oliwa i olej rzepakowy

Dodatek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do marynaty (i smarowanie nim rusztu) zapobiega przywieraniu jedzenia i ułatwia przenikanie ciepła do wnętrza kawałków. Tworzy też na ich powierzchni rodzaj powłoki, która zamyka w środku wilgoć i składniki smakowe, by nie „uciekały” podczas pieczenia.Oliwa i olej rzepakowy należą do najlepszych wyborów, bo ze względu na przewagę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze znoszą wysoką temperaturę.

Alkohol

Niezależnie od tego, czy dodajesz do marynaty wino, piwo czy tequillę, alkohol etylowy podobnie jak zioła zmniejsza ilość rakotwórczych związków, które tworzą się podczas przypiekania na grillu. Nie obawiaj się o procenty, bo odparują podczas przypiekania.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię