12 kwietnia 2017

Jajka, szpinak i grzyby w kawie

Fit przepisy na przyjęcie

Jajko mollet z towarzystwie grzybów duszonych w kawie i maślanego szpinaku – ta zaskakująca aromatyczna kompozycja jest dowodem na to, że kawa może nadać głębi smaku nie tylko klasycznym włoskim deserom, ale także potrawom wytrawnym.

Jajka, szpinak i grzyby w kawie

Przepis: Lavazza
Porcje: 4, Czas: 90 min

Składniki
• 2 cebule szalotki
• 100 g masła klarowanego lub oleju rzepakowego
• 300 g zblanszowanych boczniaków
• 300 g brązowych pieczarek
• 300 g kurek (mogą być mrożone)
• 4 porcje espresso (najlepiej Lavazza Crema e Gusto lub Lavazza Qualità Rossa, po ok. 30 ml)
• 1,6 kg liści szpinaku
• 4 jajka
• sól i pieprz

Sos:
• 400 g pieczarek
• 4 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
• 400 ml mleka krowiego 1,5% tł. lub roślinnego
• 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie
1. Posiekaj szalotki i pokrój grzyby na kawałki. Podsmaż krótko cebulę na połowie masła, dodaj grzyby, smaż 6-7 min, a następnie wlej kawę i wymieszaj. 
2. Na drugiej patelni rozgrzej resztę masła i podsmaż lekko szpinak, a gdy liście przywiędną, dopraw je do smaku solą i pieprzem. 
3. Przygotuj jajka mollet, czyli ugotowane na półtwardo: włóż je ostrożnie do wrzącej wody z dodatkiem szczypty soli i łyżeczki octu, gotuj 4 min, po czym ostrożnie wyjmij i obierz pod strumieniem bieżącej zimnej wody. 
4. Przygotuj sos śmietanowy: rozgrzej masło, wsyp kawałki pieczarek i smaż 5 min, po czym dodaj mleko, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu 6-7 minut, aż sos zmniejszy swoją objętość, a grzyby staną się miękkie. Zmiksuj sos do uzyskania kremowej konsystencji. 
5. Wyłóż sos na dno 4 głębokich talerzy, na wierzchu ułóż porcje szpinaku i otocz je grzybami. Na środku każdej umieść jajko i skrop je 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię