5 kwietnia 2017

Mazurek wielkanocny RAW & Vegan [PRZEPIS]

Fit przepisy na Wielkanoc

W tym roku nie musisz odmawiać sobie mazurka. Jeśli unikasz mleka z powodu nietolerancji laktozy, alergii na białko krowie czy wegańskiej diety, przygotuj go bez pieczenia na bazie produktów roślinnych – będzie równie smaczny, a znacznie bogatszy w składniki mineralne, witaminy i antyoksydanty niż ten tradycyjny.

Mazurek bez pieczenia z kokosowym kajmakiem na spodzie z orzechów pekan i śliwki kalifornijskiej

Przepis: Michal Lachur-Kolumpar dla California Prune Board
Porcje: 12, Czas: 60 min (+4 godz.)

Składniki
• 300 g suszonych śliwek kalifornijskich
• 300 g migdałów plus więcej do dekoracji
• 2 szczypty soli
• skórka z ekopomarańczy
• puszka mleczka kokosowego
• szkl. brązowego cukru trzcinowego lub ksylitolu
• 2 łyżki oleju kokosowego
• łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
• łyżka rodzynek
• 4 śliwki kalifornijskie do dekoracji
• łyżka płatków migdałowych do dekoracji

1. Zmiksuj migdały ze śliwkami, solą i skórką pomarańczy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy (jeśli nie chce się skleić, dodaj odrobinę wody).
2. Wyłóż masą dno formy i wstaw do lodówki.
3. W tym czasie podgrzewaj przez 15-20 min mleczko kokosowe z cukrem, aż zgęstnieje, dodaj olej kokosowy, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
4. Wlej do foremki masę kajmakową i udekoruj mazurek kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwkami i płatkami migdałowymi. Przed pokrojeniem wstaw do lodówki na min. kilka godzin. Przechowuj w chłodzie do 7 dni.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię