Bezglutenowa dieta stała się w ostatnim czasie bardzo popularna, szczególnie wśród osób z alergią na gluten. Dla takich osób jedzenie produktów zawierających gluten może powodować poważne problemy zdrowotne, w tym biegunkę, bóle brzucha, problemy skórne i wiele innych. Dlatego dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisami na bezglutenowe dania, które będą smaczne i zdrowe dla osób z alergią na gluten.
Spis Treści
Bezglutenowe śniadanie
Owsianka z jagodami i orzechami
Składniki:
- 1 szklanka mleka migdałowego
- ½ szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżka miodu
- garść jagód
- garść orzechów
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj mleko migdałowe.
- Dodaj płatki owsiane i gotuj przez około 5 minut.
- Dodaj miód i wymieszaj.
- Podawaj z jagodami i orzechami.
Jajka sadzone z warzywami
Składniki:
- 2 jajka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż przez około 2 minuty.
- Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez kolejne 2 minuty.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Wbij jajka na patelnię i smaż na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty.
- Posól i popieprz do smaku.
Bezglutenowy obiad
Pierogi bezglutenowe z mięsem
Składniki:
- 300 g mąki bezglutenowej
- 1 jajko
- 100 ml wody
- 200 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, jajko i wodę, aby uzyskać jednolite ciasto.
- Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na patelni.
- Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze przyrumienione.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Uformuj małe kuleczki ciasta, a następnie rozwałkuj je na cienkie place. 6. Na każdym kawałku ciasta umieść łyżkę farszu mięsnego i zlep brzegi ciasta.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez około 5-7 minut.
Bezglutenowy deser
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 1 szklanka brązowego cukru
- 3/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 szklanki startej marchewki
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i sól.
- W drugiej misce ubij jajka z cukrem i olejem.
- Dodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj.
- Dodaj startą marchewkę i wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40-50 minut.
Sałatka z awokado i pomidorów
Składniki:
- 1 awokado
- 2 pomidory
- 1/4 cebuli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania:
- Awokado i pomidory pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w cienkie plastry.
- W misce wymieszaj awokado, pomidory i cebulę.
- Dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące bezglutenowej diety – FAQ
Czy bezglutenowa dieta jest dobra dla każdego?
Bezglutenowa dieta jest przeznaczona dla osób z alergią na gluten. Dla osób, które nie mają tej alergii, nie ma potrzeby stosowania takiej diety.
Czy bezglutenowe produkty są zdrowe?
Bezglutenowe produkty niekoniecznie są zdrowsze od produktów z glutenem. Wiele z nich zawiera więcej tłuszczów i cukru, aby poprawić smak. Warto czytać składniki i wybierać produkty o jak najprostszych składnikach.
Czy muszę całkowicie wyeliminować gluten z mojej diety?
Jeśli masz alergię na gluten, to konieczne jest całkowite wyeliminowanie go z diety. Jeśli nie masz tej alergii, to nie musisz całkowicie rezygnować z glutenu, ale warto zmniejszyć jego spożycie.
Jakie produkty są dobre dla osób na bezglutenowej diecie?
Produkty bezglutenowe to między innymi: ryż, quinoa, kasza jaglana, kukurydza, amarantus, warzywa, owoce, mięso, ryby, jaja, orzechy i nasiona.
Czy bezglutenowe produkty są droższe?
Bezglutenowe produkty są zazwyczaj droższe niż produkty z glutenem. Jednak warto zwrócić uwagę na to, żeby nie przepłacać za produkty o zbliżonym składzie do tych zawierających gluten.
Podsumowanie
Bezglutenowa dieta może być bardzo korzystna dla osób z alergią na gluten. W dzisiejszych czasach łatwiej niż kiedykolwiek wcześniej znaleźć produkty bezglutenowe i przepisy na pyszne dania bezglutenowe. Warto eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników zamiennych na gluten, pozwoli uniknąć problemów zdrowotnych związanych z jego spożyciem. Polecamy wypróbowanie przepisów na bezglutenowe dania, które przepisaliśmy powyżej. Smacznego!