Wegetariańskie dania z dynią

Dynia jest jednym z najbardziej wszechstronnych i smacznych warzyw, które można znaleźć na rynku. Jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina A, C i K, beta-karoten oraz błonnik. Ponadto, dynia jest niskokaloryczna i idealna dla wegetarian i wegan. W tym artykule omówimy kilka pomysłów na pyszne wegetariańskie dania z dyni.

Dynia pieczona z quinoa i warzywami

Składniki:

  • 1 mała dynia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 filiżanka quinoa
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Ułóż dynię na blasze do pieczenia i skrop ją oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem.
  3. Piecz dynię w piekarniku przez około 20 minut lub aż będzie miękka.
  4. W międzyczasie gotuj quinoa zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  5. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę, paprykę i czosnek. Smaż przez 5-7 minut lub aż będą miękkie.
  6. Wymieszaj ugotowaną quinoa z mieszanką warzyw i ułóż na dyni.

Krem z dyni z prażonymi pestkami dyni

Składniki:

  • 1 średnia dynia, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki prażonych pestek dyni

Instrukcje:

  1. Na dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 5-7 minut lub aż będą miękkie.
  2. Dodaj dynię i smaż przez kolejne 5-7 minut.
  3. Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 20-25 minut lub aż dynia będzie miękka.
  4. Zblenduj zupę na gładki krem za pomocą blendera lub robotem kuchennym.
  5. Wymieszaj śmietanę, gałkę muszkatołową i cynamon z zupą.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Podawaj z posypanymi prażonymi pestkami dyni.

Przystawki

Dyniowe placuszki z fetą i jogurtem

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki fety, pokruszonej
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Instrukcje:

  1. W misce wymieszaj puree z dyni, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
  2. Wymieszaj fety z jogurtem i odstaw na bok.
  3. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
  4. Łyżką nabieraj ciasta i formuj małe placuszki. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  5. Podawaj z sosem z fety i jogurtu.

Sałatka z dyni i jarmużem

Składniki:

  • 2 szklanki jarmużu, pokrojonego
  • 1/2 małej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/4 szklanki startego sera koziego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. W dużej misce wymieszaj jarmuż, dynię, cebulę, orzechy włoskie i ser kozie.
  2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Polej sałatkę dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Desery

Dyniowe ciasto z kremem orzechowym

Składniki:

  • 2 szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól do smaku
  • Krem orzechowy do podania

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, mąkę, cukier, olej, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  3. Wlej ciasto do formy do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku przez około 35-40 minut lub aż ciasto będzie gotowe.
  5. Podawaj z kremem orzechowym.

Dyniowe muffiny z syropem klonowym

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. W dużej misce wymieszaj puree z dyni, mleko, syrop klonowy, olej i jajka.
  3. W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i gałkę muszkatołową.
  4. Wymieszaj suche składniki z mokrymi składnikami.
  5. Nałóż ciasto do formy na muffiny i piecz przez 18-20 minut lub aż muffiny będą gotowe.
  6. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego.

FAQ – Najczęściej zadawane pytania

Jakie są korzyści zdrowotne jedzenia dyni?

Dynia jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina A, C i K, beta-karoten oraz błonnik. Ma też niską zawartość kalorii i jest idealna dla osób, które chcą schudnąć.

Jakie inne składniki mogę dodać do kremu z dyni?

Możesz dodać do niego różne przyprawy, takie jak cynamon, gałka muszkatołowa, curry lub imbir. Możesz też dodać do niego śmietanę

lub mleko kokosowe, aby nadać mu kremowej konsystencji.

Jak długo można przechowywać potrawy z dyni?

W zależności od potrawy, potrawy z dyni można przechowywać w lodówce od 2 do 5 dni. Można też zamrozić niektóre potrawy z dyni, takie jak puree z dyni, aby przechować je na dłużej.

Jakie rodzaje dyni są najlepsze do gotowania?

Dynia muszkatołowa, dynia hokkaido i dynia piżmowa są najlepsze do gotowania. Mają mięsiste miąższ i są słodkie, co czyni je idealnymi do potraw kuchni wegetariańskiej.

Czy dynia jest dobra na odchudzanie?

Tak, dynia jest dobra na odchudzanie. Ma niską zawartość kalorii i jest bogata w błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości. Ponadto, dynia jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witamina A, C i K, które są niezbędne dla zdrowia.

Podsumowanie

Dynia to warzywo, które można wykorzystać w wielu wegetariańskich daniach. Dzięki swojemu bogactwu w składniki odżywcze i niskiej zawartości kalorii, jest idealna dla osób, które chcą zjeść zdrowo i smacznie. Zachęcamy do wypróbowania tych przepisów i cieszenia się pysznymi daniami z dyni!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here