9 marca 2017

Muffinki marchewkowe z kukurydzą i papryką [PRZEPIS]

Babeczki z warzywami w wersji low carb

Muffinki znane też jako babeczki są szybkie i proste w przygotowaniu, a na dodatek można przyrządzać je na nieskończoną liczbę sposobów. Potrzebujesz tylko odpowiednich foremek, bazy spajającej składniki i smakowitych dodatków.

Spróbuj wytrawnej wersji babeczek z warzywami, jajkami i żółtym serem – oraz odrobiną szynki parmeńskiej dla smaku. Po takiej przekąsce będziesz długo syta, a to dzięki kombinacji białka i tłuszczów. Mała porcja nie zaszkodzi twojej figurze, zwłaszcza, że jest to wariant niskowęglowodanowy.

 

Muffinki z makaronu marchewkowego z kukurydzą i papryką

Przepis: Fit&Easy
Porcje: 12, Czas: 40 min

Składniki
• mała czerwona papryka
• czerwona cebula
• 6 pomidorków koktajlowych
• 6 łyżek rozmrożonych ziaren kukurydzy, ew. konserwowych
• 4 jajka
• 1/2 szkl. śmietany 12% tł.
• 100 g startego żółtego sera
• 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
• łyżka oleju rzepakowego
• 300 g Spaghetti z marchewki Fit&Easy 
• 6 plasterków szynki parmeńskiej
• garść rukoli

Przygotowanie 
1. Posiekaj drobno paprykę i cebulę, rozkrój pomidorki na połówki.
2. Wymieszaj jajka ze śmietanką i serem, dodaj pieprz, sól i słodką paprykę.
3. Posmaruj olejem wnętrza 12 foremek na muffinki, wyłóż każdą połową plasterka szynki, włóż do środka makaron marchewkowy, a następnie dołóż łyżeczką posiekane warzywa.
4. Zalej całość masą jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 min, aż się zarumienią. Podawaj z dekoracją z listków rukoli.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię