3 marca 2017

Sajgonki [PRZEPIS]

Sposób na spring rolls z warzywami

Sajgonki, czyli spring rolls, to warzywa z dodatkami, zawinięte z cienki papier ryżowy. Są smakowite, lekkie i sycące – wypróbuj nasz przepis!

Sajgonki to danie rodem ze wschodniej i południowo-wschodniej Azji. Nazywane są wiosennymi krokietami czy naleśnikami, bo podstawą ich nadzienia są surowe warzywa. To one – plus cieniutki papier ryżowy, który waży niespełna 10 g i zapewnia tylko 27 kcal (w tym 6 g węglowodanów) – sprawiają, że spring rolls to lekka opcja, odpowiednia nawet na kolację – nawet gdy jesteś na diecie odchudzającej. Warunek: zjedz je na zimno, ugotuj na parze albo upiecz bez tłuszczu, zamiast smażyć. I zadbaj o to, by w nadzieniu znalazły się najwyżej 1-2 bardziej kaloryczne składniki. Poniższy przepis pozwoli ci przygotować je zarówno w wersji wegańskiej, jak i wegetariańskiej.


Wiosenne sajgonki z warzywami

Porcje: 4, czas: 45 min

Składniki
• 50 g cienkiego makaronu ryżowego (vermicelli)
• 4 duże sałaty masłowej, kapusty pekińskiej lub włoskiej
• 1/2 długiego ogórka
• duża marchewka
• średnie awokado
• 12 kawałków szparagów, tofu, tempehu, grzybów mun albo krewetek tygrysich
• 1/4 szkl. posiekanych liści natki kolendry lub pietruszki
• 1/4 szkl. posiekanego szczypiorku
• 8 okrągłych arkuszy papieru ryżowego o średnicy ok. 20 cm

1. Zalej makaron gorącą wodą i odstaw na 15 min, po czym gotuj ok. 1 min we wrzątku, przelej zimną wodą i dokładnie osącz.
2. Pokrój sałatę lub kapustę w paski, ogórka i marchew – w słupki, a miaższ awokado – na plasterki.
3. Ugotuj szparagi, krewetki albo namoczone grzyby, ew. podsmaż tofu na łyżeczce oleju.
4. Nalej ciepłej wody do płytkiej, szerokiej miski, włóż do niej arkusz papieru ryżowego, osącz i połóż na talerzu.
5. Połóż nieco powyżej środka arkusza 1/8 przygotowanych składników: makaronu ryżowego, sałaty lub kapusty, ogórka, marchewki, awokado, szparagów (albo surowego bądź podsmażonego tofu czy tempehu, ugotowanych grzybów lub krewetek) oraz posiekanych ziół. 
6. Zagnij ciasno górny brzeg arkusza, by przykrył składniki, a następnie jego boki, po czym zwiń sajgonkę, by okręcić ją dolnym, wolnym brzegiem; dociśnij go, by się skleił. Tak przygotuj pozostałe sajgonki i do czasu podania przykryj je wilgotną, czystą ściereczką lub zawiń w folię i trzymaj do 2 godzin w lodówce.
7. Przekrój sajgonki poprzecznie po skosie i podawaj z dipem, np. z orzechów ziemnych czy słodko-kwaśnym.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię