26 lutego 2017

Marchewkowy krem z dodatkiem soczewicy [PRZEPIS]

Składniki:

  • 4 większe marchewki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mała cebula
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g koncentratu pomidorowego (jeśli chcemy bardziej pomidorową zupę)
  • puszka pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • rukola lub bazylia

Sposób przygotowania:

Na samym początku obieramy nasze marchewki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnym krokiem jest rozgrzanie w garnku oleju rzepakowego i podsmażenie cebuli i czosnku. Dodajemy pokrojoną marchewkę i wlewamy wodę, która powinna pokryć nasze wszystkie warzywa. Całość gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy kolejne składniki: soczewicę oraz koncentrat pomidorowy z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez 20 minut. Naszą zupę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wszystko blendujemy. Blenduj aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem możesz przyozdobić świeżą rukolą lub bazylią.

 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię