24 lutego 2017

Muffinki szpinakowe na słodko [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 7

Muffinki to wygodna codzienna przekąska, ale też smakowita propozycja na karnawałowe party. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu – wymagają jedynie trzydziestu minut! 

Piekąc babeczki, przemyć do środka porcję warzyw – na przykład szpinaku. Zielone liście doskonale komponują się z wanilią i cynamonem. Pełnoziarniste muffinki bananowe ze szpinakiem dostarczą ci też sycącego błonnika i korzystnych dla serca tłuszczów z oleju rzepakowego.

Pełnoziarniste muffinki szpinakowe na słodko

Przepis: Hortex
Porcje: 12, Czas: 30 min

Składniki
• 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej lub owsianej
• 1/2 szkl. cukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrytolu
• łyżeczka sproszkowanego cynamonu
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 170 g rozmrożonego szpinaku Hortex 
• 3/4 szkl. mleka krowiego lub mleczka roślinnego
• 1/4 szkl. oleju rzepakowego
• 2 średnie banany
• łyżeczka naturalnego wyciągu z wanilii
• 1/4 szkl. rodzynek

Przygotowanie
1. Połącz mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, a osobno zmiksuj szpinak z mlekiem, olejem, bananami i ekstraktem waniliowym.
2. Połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj z rodzynkami i wlej ciasto foremek na muffiny, wyłożonych papilotami, napełniając je do 3/4 wysokości.
3. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz 18-20 min, aż patyczek wbity w środek muffina będzie suchy.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię