Piekąc babeczki, przemyć do środka porcję warzyw – na przykład szpinaku. Zielone liście doskonale komponują się z wanilią i cynamonem. Pełnoziarniste muffinki bananowe ze szpinakiem dostarczą ci też sycącego błonnika i korzystnych dla serca tłuszczów z oleju rzepakowego.
Przepis: Hortex
Porcje: 12, Czas: 30 min
Składniki
• 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej lub owsianej
• 1/2 szkl. cukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrytolu
• łyżeczka sproszkowanego cynamonu
• łyżeczka proszku do pieczenia
• 170 g rozmrożonego szpinaku Hortex
• 3/4 szkl. mleka krowiego lub mleczka roślinnego
• 1/4 szkl. oleju rzepakowego
• 2 średnie banany
• łyżeczka naturalnego wyciągu z wanilii
• 1/4 szkl. rodzynek
Przygotowanie
1. Połącz mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia, a osobno zmiksuj szpinak z mlekiem, olejem, bananami i ekstraktem waniliowym.
2. Połącz składniki suche z mokrymi, wymieszaj z rodzynkami i wlej ciasto foremek na muffiny, wyłożonych papilotami, napełniając je do 3/4 wysokości.
3. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz 18-20 min, aż patyczek wbity w środek muffina będzie suchy.