23 lutego 2017

Cake pops ze śliwkami – bez cukru [PRZEPIS]

Spróbuj pralin na patyku!

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj cake pops, czyli słodkie kulki na patyku. Domowe praliny kokosowe ze śliwką przygotujesz bez pieczenia i bez cukru, który możesz zastąpić zdrowym słodzikiem.

Jeśli ograniczasz w diecie cukier, na pewno próbowałaś różnych słodzików. Które są najlepsze? Te, które występują w naturze, i z którymi organizm może sobie bez problemu poradzić. Jeśli wybierzesz słodzik w postaci kryształków podobnych do cukru, taki jak ksylitol czy erytrytol, nie musisz nawet przeliczać, ile użyć go w przepisie. Oba związki są niemal tak samo słodkie, co sacharoza, czyli cukier stołowy. 


Cake pops – praliny na patyku ze śliwkami kalifornijskimi

Przepis: California Prune Board
Porcje: 26; Czas: 60 min

Składniki
• 2 i 1/2 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 
• 12 śliwek kalifornijskich
• 5 łyżek odtłuszczonego kakao
• 120 g ksylitolu lub erytrolu
• 120 g oleju kokosowego
• 100 ml mleczka roślinnego
• 60 ml whisky
• łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
• do dekoracji: wiórki kokosowe i posypki cukiernicze]
• 26 patyczków do szaszłyków

Przygotowanie
1. Zalej śliwki wrzątkiem, odstaw na 10 min, a następnie odcedź i drobno posiekaj. 
2. Rozpuść olej kokosowy, dodaj ksylitol lub erytrytol i mleczko roślinne, po czym mieszaj, aż składniki się połączą. 
3. Wymieszaj płatki owsiane z kakao, dodając śliwki, miks z masłem kokosowym, whisky i ekstrakt z wanilii. 
5. Formuj z masy kulki i obtacza je w wiórkach lub posypkach, wstaw na 20 min do zamraźarki, po czym nabij na patyczki do szaszłyków.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię