22 lutego 2017

Grzanki z grillowaną papryką, mozzarellą i czarnymi oliwkami [PRZEPIS]

Sposób na pyszny początek dnia

Zmień zwykłą kanapkę w ucztę pełną warzyw. Grzanki z grillowaną papryką i cukinią to świetne weekendowe śniadanie, a jeśli przygotujesz je wstępnie wieczorem, możesz zaczynać nimi dzień również w tygodniu. W ten sposób zapewnisz sobie smaczny początek dnia i energię na wiele godzin.

Kanapki to w Polsce najpopularniejsza opcja śniadaniowa. Według badania ARC Rynek i Opinia prawie 3/4 z nas zaczyna dzień od pieczywa. Na kromce rzadko jednak ląduje coś więcej niż wędlina lub ser – zwykle to najwyżej plasterek pomidora czy ogórka. Czas to zmienić, bo taka forma posiłku to też okazja, by „odhaczyć” jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, zalecanych codziennie dla zdrowia. Grzanki z warzywami to jeden z pomysłów na zdrowsze śniadanie. 


Grzanki z grillowaną papryką, mozzarellą i czarnymi oliwkami

Przepis: Kühne
Porcje: 8, Czas: 30 min

Składniki
• 2 czerwone papryki
• 1/4 małej cukinii
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• sól morska
• świeżo mielony czarny pieprz
• 8 średnich kromek wieloziarnistego pieczywa
• 4 żółte papryczki Chili Kühne
• 2 ząbki czosnku
• 1/4 szkl. czarnych oliwek
• 1 i 1/2 kulki mozzarelli z zalewy
• zioła prowansalskie
• rozkruszona suszona słodka papryka

Przygotowanie
1. Potnij papryki na ćwiartki i usuń gniazda nasienne, a cukinię, czosnek, oliwki i ser pokrój na cienkie plasterki.
2. Posmaruj czerwoną paprykę i cukinię łyżką oliwy, oprósz lekko solą i pieprzem i upiecz na grillu lub w piekarniku albo usmaż na patelni grillowej.
3. Podpiecz lekko pieczywo, po czym układaj na kromkach po kilka plasterków cukinii, plasterek sera, ćwiartkę czerwonej papryki, połówkę chili, plasterki czosnku i oliwek; skrop pozostałą oliwą.
4. Zapiecz grzanki, aż ser się roztopi, a na koniec oprósz ziołami i ew. papryką.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię