9 lutego 2017

Koktajl bananowo-morelowy z kurkumą [PRZEPIS]

Podejmij smoothie challenge!

Banany plus płatki owsiane to idealne połączenie na początek dnia. Ten śniadaniowy koktajl doda ci energii i wzmocni twój organizm dzięki dodatkowi kurkumy – przyprawy przeciwzapalnej i poprawiającej nastrój.

Mielony, suszony korzeń kurkumy to nie tylko cenna przyprawa, nadająca potrawom żółty kolor. Ma silne działanie przeciwzapalne, wspomagające wzrok i regulujące nastrój – są nawet suplementy, gdzie zawarty w niej barwnik, kurkumina, jest głównym składnikiem aktywnym. Przyjmowana w odpowiednich dawkach wspomaga regenerację komórek mózgu i wątroby, poprawia metabolizm tłuszczów i odporność, działa przeciwwirusowo i przeciwnowotworowo. Ze względu na niezbyt intensywny zapach i smak można korzystać z niezwykłych właściwości przyprawy, dodając ją nie tylko do dań wytrawnych, ale też tych słodkich, np. koktajli lub wypieków typu brownie.


Koktajl bananowo-morelowy z płatkami owsianymi i kurkumą

Przepis: Agata Ziemnicka-Łaska dla Philips
Porcje: 2

Składniki
• banan
• 2 szkl. mleka krowiego albo mleczka roślinnego
• 8 łyżek płatków owsianych
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 6 morel (mogą być suszone)
• 2 łyżeczki mielonej kurkumy

Przygotowanie
Zmiksuj banana z resztą składników.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię