2 lutego 2017

Krewetki z harissą, kaszą jaglaną i szpinakiem [PRZEPIS]

Pikantne jest zdrowe!

Czy wiesz, że jedzenie pikantych przypraw, a w szczególności chili, może wydłużyć twoje życie? Jak czytamy w „British Medical Journal”, sięganie po ostre potrawy tylko 1-2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko przedwczsnej śmierci o 10%! Najprostszy sposób na ostrą kuchnię to dodatek pasty harissa.

Poznaj sekret smaku kuchni bliskowschodniej: to gęsta, pikantna i aromatyczna pasta na bazie papryczek chili, zwana harissą. Przyprawa pochodzi z Północnej Afryki i jest popularna zwłaszcza z Tunezji, Libii, Algierii i Maroko. Oprócz różnych odmian pieczonej ostrej papryki zawiera zwykle mielone nasiona kolendry i kminu, czosnek, ew. szafran, kminek, miętę czy płatki róż, a także oliwę z oliwek lub olej. Jest idealnym dodatkiem do kuskusu, hummusu, dipów i zup, a także elementem marynaty do mięs, ryb i owoców morz oraz past do pieczywa. To dodatek niezwykle wartościowy, bo pełen antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym i antyrakowym.


Krewetki z pastą harissa, kaszą jaglaną i szpinakiem 

Przepis: Jasmeen/Levant.pl
Porcje: 2


Składniki
• 250 g krewetek tygrysich
• 7 łyżek pasty harissa Jasmeen 
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 50 ml białego wina
• 2 ząbki czosnku
• 2 szkl. listków szpinaku 
• 1/2 szkl. kaszy jaglanej 
• szczypta soli
• 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 
• łyżka mielonej kurkumy 
• łyżeczka wędzonej ostrej papryki 
• świeżo mielony czarny pieprz
• 1/2 cytryny

Przygotowanie
1. Rozmroź krewetki, a następnie pokryj je marynatą z harissy i oliwy, przykryj i odstaw na ok. godzinę do lodówki.
2. Rozgrzej patelnię, wrzuć zgnieciony ząbek czosnku i krewetki w marynacie, smaż przez ok. minutę na stronę, wlej wino i podgrzewaj, aż płyn odparuje. Zmniejsz ogień i smaż krewetki jeszcze ok. 3 min, po czym zdejmij patelnię z kuchenki. 
4. Wsyp kaszę jaglaną do garnka o grubym dnie, podprażaj na sucho przez ok. 2 min, przez cały czas mieszając, po czym wlej szkl. zimnej wody, dodaj sól i gotuj kaszę ok. 12 min; na 2 min przed końcem dodaj szpinak, zgnieciony ząbek czosnku, kmin, kurkumę, paprykę i pieprz. 
5. Wyłóż kaszę na talerze, przykryj krewetkami ze szpinakiem, skrop sokiem z cytryny i posyp otartą z niej skórką.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię