27 stycznia 2017

Ogórki z pastą z tuńczyka i śliwek [PRZEPIS]

Fit pomysły na karnawał cz. 3

Nie masz pomysłu na przekąskę dla gości? Faszerowane ogórki to propozycja nie tylko smakowita, ale też lekka i zdrowa!

Ogórek należy do najlżejszych produktów spożywczych – zapewnia tylko 13 kcal w porcji 100 g.
Właśnie dlatego to świetna baza przekąsek, które pochłania się zwykle w nadmiarze. Dodatek tuńczyka sprawia, że można się nimi najeść – to zasługa pełnowartościowego białka. W każdej chwili możesz też przygotować to danie w wersji roślinnej, zastępując rybę taką samą porcją fasoli. Zamień wtedy jogurt i tradycyjny majonez na majonez bez jajek.


Ogórki nadziewane pastą z tuńczyka ze śliwkami kalifornijskimi

Przepis: California Prune Board
Porcje: 40, Czas: 25 min

Składniki:
• 80 g śliwek kalifornijskich
• mała czerwona cebula
• 2 małe papryczki chilli
• 1/2 pęczka kolendry
• 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
• ekologiczna cytryna (bez konserwantów)
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 1-2 łyżki majonezu
• sól i pieprz do smaku
• 4 ogórki

Przygotowanie:
1. Posiekaj drobno śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę, połowę papryczek chili i kolendrę (pozostaw część do dekoracji), dodaj odsączonego tuńczyka. 
2. Otrzyj skórkę z całej cytryny (część odłóż) i wyciśnij 2 łyżki soku, dodaj do miski wraz z jogurtem i majonezem całość, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. 
3. Pokrój ogórki ze skórą na kawałki o długości ok. 2 cm, każdy wydrąż lekko od góry i wypełnij pastą z tuńczyka. Udekoruj danie posiekaną kolendrą, kawałkami chili i skórką z cytryny.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię