23 sierpnia 2016

Niezwykła moc jagód açai

Owoce brazylijskiej palmy wspomagają pracę mózgu, chronią serce i ułatwiają odchudzanie

Açai to superowoce o wysokiej zawartości związków przeciwzapalnych, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Tym samym nie tylko opóźniają procesy starzenia się organizmu, ale też przeciwdziałają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Owoce açai zawierają związki o silnym działaniu przeciwzapalnym, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Tym samym nie tylko opóźniają procesy starzenia się organizmu, ale też przeciwdziałają rozwojowi wielu poważnych chorób.

 

Jagody açai to bardzo delikatne, czarno-purpurowe owoce palmy brazylijskiej Eutrepe olereacea, z której rdzeni uzyskuje się też przysmak – serca palmowe. Ponieważ w ciągu 72 godzin od zbioru owoce mogą stracić nawet 90% aktywnych związków, zwykle zatrzymuje się ten proces, przetwarzając je przed upływem 12 godzin do pulpy. Następnie się ją zamraża, ew. suszy w stanie zamrożonym (liofilizacja). Açai ma smak i aromat czekolady, wina oraz malin. Jest przy tym naturalnie ubogi w cukry. Owoc zawiera jedynie 10% miąższu, bo reszta to pestka. Mimo to jagody stanowią niemal połowę racji zjadanej przez niektóre plemiona w Amazonii – obszarem ich występowania jest bowiem Ameryka Środkowa i Południowa. Nie bez powodu – są niezwykle bogate w cenne związki.

Odżywczy owoc açai

Liofilizowana pulpa açai ze skórkami zawiera ok. 8% białka o pełnym profilu aminokwasów, a przy tym ok. 30% tłuszczu (ponad połowa to jednonienasycony kwas oleinowy, a ok. 12% to omega-6), ponad 40% błonnika, a tylko ok. 8% węglowodanów. Towarzyszy im bogactwo wapnia, żelaza, potasu, miedzi, manganu, wit. A i niebieskofioletowych antycyjanów. Jednak barwniki te to tylko 10% przeciwutleniaczy açai; reszta to protoantocyjanidyny, katechiny, kwas elagowy, fitosterole i inne, prawdopodobnie nieznane.

Açai w diecie dla mózgu

Działając przeciwzapalnie, açai ograniczają m.in. utlenianie tłuszczów do postaci powodującej ich osadzanie się w naczyniach krwionośnych – czytamy w piśmie Atherosclerosis. Ich aktywne związki zmniejszają natężenie bólów artretycznych i niszczą komórki rakowe. Jak wykazały badania in-vitro australijskiego Uniwersytetu Adelajdy, açai zapobiega agregacji toksycznych białek beta-amyloidowych w mózgu i niszczeniu przez nie komórek nerwowych. Skutkiem tych procesów jest spadek funkcji poznawczych i osłabienie pamięci oraz zwiekszone ryzyko rozwoju choroby alzheimera, najczęstszej postaci demencji. Zaletą przeciwutleniaczy z tego owocu jest dobra przyswajalność. Wykazano, że po spożyciu pojedynczej dawki wynoszącej 7 ml pulpy açai na kilogram masy ciała, aktywność antyoksydacyjna w plazmie krwi wzrosła 3-krotnie.

Jagody açai na odchudzanie

Açai znajdziesz też w składzie suplementów wspomagających odchudzanie, co prawdopodobnie ma związek z jego działaniem obniżającym poziom glukozy i insuliny we krwi na czczo. W badaniu przeprowadzonym na osobach otyłych podawanie pulpy przez miesiąc spowodowało ponadto spadek we krwi poziomu glukozy po posiłkach i niekorzystnego cholesterolu. Zmiany te są niezbędne dla chudnięcia.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię