23 sierpnia 2016

Noni pomogą w walce o szczupłą sylwetkę

Owoce morwy indyjskiej: naturalny środek na lepszy sen, szczupłą figurę i odporność

Noni to superowoc, którego nie jada się na surowo – jego zapach przypomina ser. Jednak pozyskiwany z niego sok to pożądany suplement diety, pomocny przy wielu problemach – od bezsenności po nadwagę.  

Noni to owoc drzewa o nazwie Morinda citrifolia, które jest spokrewnione z kawowcem. Zwany jest też morwą indyjską i pochodzi z południowo-wschodniej Azji, ale jest też uprawiany na Tahiti, wyspach Polinezji (m.in. Hawajach), w Indiach i na Karaibach. Owoc ma budowę złożoną i wielkość dużego ziemniaka, a dojrzewając zmienia kolor z zielonego na żółty lub biały. Pomimo ostrego, zjełczałego zapachu i gorzkiego smaku z serową nutą, jest tradycyjnie używany w celach medycznych jako środek ogólnie wzmacniający, wspomagający odporność, uspokajający, antydepresyjny i przeciwbólowy; używany zewnętrznie wspomaga natomiast procesy gojenia skóry.

Właściwości noni

Noni zapewnia bogactwo witamin A, C i niacyny, potasu oraz pierwiastków śladowych, fitosterole, alkaloidy i inne, liczne związki aktywne. Dzięki nim działa normalizująco na poziom cukru we krwi oraz jej lipodogram: obniża poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, co zbadano na palaczach. Wspomaga trawienie i działanie kuracji oczyszczających organizm. Niszczy patogeny m.in. dzięki alkaloidowi o nazwie kseronina, która ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne. Noni wzmacnia odporność poprzez stymulowanie produkcji limfocytów T oraz makrofagów. Co więcej, działa przeciwnowotworowo i ochronnie na komórki mózgu.

Zamiast tabletki na odchudzanie

Działanie odchudzające owocu noni testowano na osobach z nadwagą jako część programu diety i ćwiczeń. Rezultaty uzyskane po 12 tygodniach to znaczny spadek poziomu tkanki tłuszczowej oraz średnia utrata wagi wynosząca prawie 8 kg dla kobiet i niemal 10 kg dla mężczyzn. Mechanizm ten może wynikać ze zdolności obniżania poziomu cukru przez związki noni, ale też ich wpływu na szyszynkę. Wspomagając produkcję serotoniny i melatoniny, neuroprzekaźników zapewniających dobry nastrój i sen, pomagają one zmniejszać apetyt.

Sok noni

Tylko sok z noni zachowuje witaminę C, ale musi być niepasteryzowany. Najlepiej, gdy jest poddany wydłużającej jego trwałość fermentacji. Alternatywą jest owoc liofilizowany i jego ekstrakty. Przy stosowaniu zalecanych dawek ok. 2 łyżek soku lub 2 kapsułek dziennie (w sumie 500-1000 mg noni) nie stwierdza się efektów ubocznych, a według stanowiska Uniwersytetu w Hamburgu bezpieczna jest dawka do 750 ml soku dziennie. Z uwagi na wysoką zawartość potasu, nie zaleca się jednak noni przy zaburzeniach pracy nerek.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię