9 stycznia 2017

Piernikowe brownie [PRZEPIS]

Bezglutenowe ciasto pełne owoców

 Chcesz, by twoje czekoladowe wypieki były naprawdę zdrowe? Zamiast zgodnie z przepisami dodawać kakao na łyżeczki, by jedynie zabarwiło ciasto, zwiększaj jego zawartość do kilku łyżek (wtedy musisz dodać też więcej płynu, bo proszek chłonie wodę). Jej gorycz zbilansujesz słodkością powideł – oprócz porcji miodu i świeżych owoców nie potrzebujesz już słodzących dodatków. A jeśli nie polewasz brownie czekoladą, upiecz go ze słodko-kwaśnymi owocami żurawiny na wierzchu.

Piernikowe brownie

Składniki
3 małe jędrne jabłka
ok. 300 ml powideł śliwkowych
5 łyżek miodu gryczanego
4-5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
szkl. mąki gryczanej
4 duże łyżki kakao z Ghany
20 g przyprawy korzennej do piernika
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki suszonej żurawiny amerykańskiej

Przygotowanie
1. Namocz żurawinę w niewielkiej ilości wody.
2. Zmiksuj jabłka wraz ze skórką lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z powidłami, miodem i olejem.
3. Dodaj do masy mieszankę mąki z kakao, przyprawą i proszkiem do pieczenia, dokładnie połącz składniki.
4. Osącz żurawinę i udekoruj nią wierzch wypieków, wciskając owoce w ciasto.
3. Wyłóż masę do 2 niewielkich foremek keksowych i piecz ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię