5 stycznia 2017

Drożdżówki wegańskie na zakwasie [PRZEPIS]

Sposób na najzdrowsze pszenne wypieki

Istnieje wiele zbóż zdrowszych od pszenicy, ale z żadnego z nich nie przygotujesz tak udanych wypieków. To zasługa glutenu, który zapewnia idealną strukturę ciasta. Jest jednak ciężkostrawny, dlatego proponujemy wersję z zakwasem chlebowym – a na dodatek w wersji w 100% roślinnej!

Przygotowanie klasycznych drożdżówek jest szybkie i łatwe – wystarczy biała mąka, woda, cukier, jajka, masło, mleko i drożdże. Takie ciastka mają jednak niewiele wartości odżywczych, a za to mnóstwo pustych kalorii. Proponujemy więc wersję minimalistyczną, nie zalegającą w brzuchu pomimo zastosowania mniej oczyszczonej mąki. Wszystko dzięki długiej (najlepiej dwu-, trzydniowej) fermentacji zakwasem i drożdżami. Zawarte w nich mikroorganizmy nie tylko rozkładają trudne do strawienia składniki, ale też wzbogacają ciasto w związki aromatyczne, podobne do tych w produktach mlecznych. 

Do takiego ciasta dodaj nadzienie bogate w niezbędne składniki odżywcze – np. mak i bakalie. Oprócz błonnika zapewniają też zdrowe kwasy tłuszczowe i związki mineralne, m.in. wapń. Nadzienie makowe przygotuj jednak w sposób, który chroni cenne związki: zamiast gotować i parzyć ziarenka, namocz je przez noc i rozdrabniaj, by zniszczyć ich grube ścianki i uwolnić ich najbardziej wartościową zawartość.

Ten przepis nie określa dokładnych ilości składników, zwłaszcza mąki. Podczas trwającego 3 dni przygotowania ciasta ważniejsze jest jego wyczucie niż dokładne odmierzanie produktów. Wbrew pozorom wcale nie to jest najtrudniejsze, bo do ciasta trzeba dodać tyle mąki, by stało się zwarte – najwięcej uwagi trzeba włożyć w jego wyrabianie. Zawarte w nim drożdże i bakterie kwasu mlekowego wytwarzają bąbelki dwutlenku węgla, który spulchnia wypiek, więc ugniatając nie należy ich wyciskać, tylko wtłaczać powietrze. Najważniejsze dla odpowiedniej struktury drożdżówki jest jednak odpowiednio długie wyrastanie – warto więc zachować cierpliwość do końca, i zaczekać do momentu, aż podwoją swoją objętość.


Ciasto drożdżowe na zakwasie

Składniki
ciasto:
ok. 2 szkl. mąki pszennej razowej (typ 2000)
ok. 2 szkl. mąki pszennej chlebowej (typ 1000)
50 g świeżych drożdży (1/2 kostki)
30 g suchego zakwasu chlebowego (opakowanie)
szkl. cukru pudru trzcinowego
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie
1. Przesiej mąkę razową przez sito o średnich oczkach i odrzuć otręby.
2. Połącz 1/4 kostki drożdży z 1/2 szkl. ciepłej wody, dodaj 1/2 op. zakwasu żytniego, 2 łyżki mąki razowej, łyżeczkę cukru i połowę soli, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na min. 30 minut.
3. Gdy zaczyn zacznie wydzielać bąbelki dwutlenku węgla, dodawaj do niego stopniowo przesianą mąkę razową, aż uzyskasz gęstą masę. Przykryj naczynie talerzem (powinno być kilkukrotnie większe niż ciasto) i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin lub na noc.
4. Następnego dnia połącz masę z rozczynem z 1/4 kostki drożdży w 1/2 szkl. ciepłej wody z 2 łyżkami mąki razowej, dodaj resztę soli i cukru i soli, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia jw.. Następnie dodawaj przesianą mąkę chlebową, aż całość zacznie się kleić i będziesz w końcu mogła wyrobić ciasto na blacie oprószonym mąką. Uformuj z niego kulę, włóż do dużej miski oprószonej w środku mąką, przykryj czystą bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na kilka godzin lub na noc.
5. Jeśli będziesz rozwałkowywać ciasto na cienki placek, wcześniej je ugnieć; jeśli ma to być rolada albo drożdżówki, przygnieć kulę dłonią i rozciągaj placek rękoma jak pizzę, ew. rozwałkuj delikatnymi ruchami w jednym kierunku, by nie wypchnąć z ciasta pęcherzyków powietrza.
6. Przed pieczeniem wstaw drożdżówki do piekarnika nastawionego na ok. 30-40ºC (często wystarczy włączyć w nim światło) na ok. 2 godz., a gdy podwoją swoją objętość, posmaruj mlekiem sojowym i piecz ok. 15 min w 180ºC.


Ślimaki drożdżowe z makiem

Składniki
ciasto drożdżowe na zakwasie
nadzienie makowe: 
150 g suchego maku
150 ml syropu z agawy lub klonowego
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki soku

1. Namocz mak przez noc, dokładnie wypłucz i osącz.
2. Rozdrobnij mak, mieląc go dwukrotnie w maszynce do mięsa, albo miksując w blenderze o dużej mocy, dodaj syrop, roztopiony olej i sok, wymieszaj masę.
3. Rozwałkuj ciasto na duży placek, na połowę nałóż masę makową i złóż placek, by ciasto przykryło mak.
4. Pokrój placek na wstążki, po czym składaj po dwie, sklejając ich końce, i skręcaj razem, formując ślimaki. Wolne końce pasków sklejaj razem i chowaj pod spód, a ślimaki odkładaj na pergamin posmarowany cienko olejem.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię