22 grudnia 2016

Parmezan i gorgonzola korzystne dla zdrowia

5 powodów, by jeść sery długodojrzewające

Wiele osób unika serów, obawiając się kalorii, tłuszczu czy laktozy. Jednak myślenie w ten sposób o wszystkich produktach z tej grupy jest błędem – ser serowi nierówny. Większość tych dostępnych na rynku to produkowane przemysłowo przetwory, których jakość pozostawia wiele do życzenia. Nie mają za wiele wspólnego z prawdziwymi serami, których wytwarzanie trwa wiele tygodni lub miesięcy, a smak, skład i wpływ na organizm są zupełnie inne. Niektóre z nich są wręcz zalecane dla zdrowia!

Czym różnią się tradycyjne sery od tych przemysłowych? Przede wszystkim świetnej jakości surowcem i metodą produkcji, która jest czaso- i pracochłonna. Wpływa to na ich cenę, ale tak uzyskane produkty są jej warte. Tak wymagająca jest bowiem ich fermentacja – proces z udziałem specjalnych kultur bakterii i pleśni, które przemieniają ciężkostrawny przetwór mleczny w ser o wyjątkowych cechach. To właśnie dlatego oryginalne, długodojrzewające sery poleca się sportowcom, rekonwalescentom i osobom starszym. Jest ku temu 5 powodów:

1. Nie zawierają laktozy

Laktoza jako cukier jest pożywieniem dla korzystnych drobnoustrojów, które stopniowo zużywają całe jej zapasy. To dlatego w prawdziwym, długodojrzewającym serze twardym, takim jak parmezan, oraz pleśniowym, jak gorgonzola, nie zostaje po laktozie nawet śladu.

2. Zapewniają dobrze przyswajalne aminokwasy

Białka mleka to nie tylko odżywcze składniki serwatki, ale również ciężkostrawna kazeina. W procesie fermentacji dochodzi jednak do jej stopniowego rozkładu na podstawowe aminokwasy. Nie obciążają one układu trawienia, są dobrze przyswajalne, a na dodatek dodają serom wyjątkowego smaku. Z tego powodu niektóre z nich, m.in. Parmigiano Reggiano, może być spożywany nawet przez osoby z nietolerancją białka krowiego. Wolne aminokwasy sprawiają ponadto, że ser poprawia smak innych produktów – wśród nich występuje m.in. naturalna glutamina, która w połączeniu z innymi podobnymi związkami np. w pomidorach zapewnia niepowtarzalne doznania smakowe. To właśnie dlatego połączenie prawdziwego sera i pomidorów jest wręcz nieodzowne w kuchni włoskiej.

3. Ich tłuszcze są lekkostrawne

Sery obfitują tłuszcze, których nierzadko jest nawet 20-30% w suchej masie. Również i one są nadtrawione przez korzystne mikroby, przez co stają się lekkostrawne. Co więcej, naukowcy z Harvardu odkryli korzystne działanie zawartego w nich kwasu tłuszczowego trans-palmitooleinowego na metabolizm. Osoby o najwyższych poziomach tego kwasu w organizmie o 60% rzadziej chorują na cukrzycę, mają niższe wskaźniki BMI, mniejsze obwody talii, niższe poziomy insuliny, białka sygnalizującego stany zapalne, trójglicerydów i niekorzystnego cholesterolu, a wyższe – tego „dobrego”. 

4. Dostarczają naturalne antybiotyki

Pierwszy antybiotyk, czyli penicylinę, odkryto w pleśni. Mają ją również sery pleśniowe, takie jak np. gorgonzola. Co więcej, jako produkty fermentacji mlekowej, długodojrzewające sery zawierają też korzystne bakterie mlekowe. Zarówno one same, jaki i produkty ich metabolizmu, wspomagają korzystną mikroflorę jelita. Tym samy wspomagają nie tylko odporność całego organizmu, ale też procesy trawienia i przyswajania składników odżywczych.

5. Są źródłem witamin

Bakterie mlekowe wytwarzają witaminy z grupy B – m.in. wit. B2, B6, B12. Są one niezbędne dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego, procesów krwiotwórczych i zdrowej skóry. Towarzyszą im witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, m.in. A i D.

Zdrowe sery
Sery, które spełniają wszystkie te warunki, to na pewno oryginalny Parmigiano Reggiano i Gorgonzola. Prawdziwy Parmigiano Reggiano, z unijnym certyfikatem DOP, czyli ChNP (Chronioną Nazwą Pochodzenia), może być wytwarzany tylko w północnych prowincjach Włoszech, takich jak Parma, Reggio Emilia, Modena, Bolonia i Mantua. Również kupując Gorgonzolę należy upewnić się, że na opakowaniu widnieje oznaczenie ChNP (lub DOP) oraz znak konsorcjum jego producentów. 

Więcej o oryginalnych włoskich serach dowiesz się ze strony unijnej kampanii www.taksmakujedolcevita.pl.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię