19 grudnia 2016

Zakwas z buraków [PRZEPIS]

To ostatni moment na przygotowanie go przed Wigilią!

Zawas buraczany to sekret smaku prawdziwego barszczu. Sok z ukiszonych bulw nadaje zupie niepowtarzalny smak i aromat oraz sprawia, że działa orzeźwiająco i wspomaga trawienie. Najczęściej podaje się do niej uszka, paszteciki lub pieczone pierożki. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem prawdziwego barszczu, przygotuj zakwas min. 5 dni przed Wigilią - to ostatni dzwonek! A jeśli nie zdążysz, poszukaj gotowego w sklepie. Powienien stać w lodówce i zawierać jedynie buraki, sól, wodę i czosnek.

Zakwas buraczany

Przepis: Thermomix
Porcje: 8, Czas: 60 min (+ 5 dni)

Składniki
· 1 kg czerwonych buraków, pokrojonych na kawałki
· 7 ząbków czosnku
· 1 l wody
· 4 liście laurowe
· 4 ziarna ziela angielskiego
· 2 łyżeczki cukru
· 3 łyżeczki soli
· kromka prawdziwego żytniego chleba na zakwasie (bez drożdży)


Prygotowanie
1. Obierz buraki i pokrój na kawałki, zmiksuj połowę z czosnkiem i przełoż do czystego glinianego naczynia o pojemności ok. 3 l.
2. Zmiksuj pozostałe buraki i dodaj do naczynia.
3. Doprowadź do wrzenia wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, cukru i soli, gotuj 10-15 minut, po czym odstaw garnek do wystygnięcia na ok. 30 min.
4. Zalej wodą buraki w naczyniu, przykryj kromką chleba i nakryj całość czystą gazą, obwiąż ją sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię