16 grudnia 2016

Karp na słodko w galarecie [PRZEPIS]

Świąteczne potrawy inaczej cz. 5

Tags: ryby wigilia
Na tradycyjnym świątecznym stole pojawiała się nie jedna, a kilka potraw z karpia. Wciąż jest on nieodzownym elementem menu, choć wiele osób nie lubi jego błotnego smaku. Nie wszyscy jednak wiedzą, że karp nie musi pachnieć mułem – jego smak zależy od warunków hodowli. Jeśli zamiast w zwykłym stawie, żyje w zbiorniku z przepływem wody, przygotowane z niego dania łatwo uznać za przyrządzone ze szlachetnych gatunków ryb, takich jak np. sandacz.

Karp na słodko w galarecie

Porcje: 6, Czas: 40 min (+ 6-7 godz.)
Przepis: Thermomix

Składniki
• 0,8-1 kg g karpia w dzwonkach o grubości ok. 3 cm
• sól
• czarny pieprz
• 900 ml wody
• 2 liście laurowe
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• 300 g marchewki w kawałkach
• 100 g korzenia pietruszki w kawałkach
• 150 g cebuli w kawałkach
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
• 1 i 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie
1. Przypraw karpia 1 i 1/4 łyżeczki soli i 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu i odstaw do lodówki na godzinę. 
2. Wlej do garnka wodę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz po szczypcie soli i pieprzu; całość zagotuj, umieść na garnku koszyk do gotowania na parze, włóż do niego karpia i gotuj na parze ok. 20 minut. 
3. Osobno ugotuj na parze marchewkę, pietruszkę i cebulę, ostudź i zmiksuj na purée.
4. Usuń z wywaru liście laurowe i ziele angielskie, dodaj żelatynę, sok z cytryny i cukier, podgrzewaj ok. 5 minut.
5. Umieść karpia w żaroodpornym naczyniu, zalej wywarem z żelatyną, pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie odstaw do lodówki na 5-6 godzin, aż galareta stężeje.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię