15 grudnia 2016

Kokardki z makiem i ajerkoniakiem [PRZEPIS]

Świąteczne przepisy inaczej cz. 4

Potrawy z makiem są obowiązkowe na świątecznym stole. Szkoda, że nie jadamy go częściej, bo ma wyjątkowo wysoką wartość odżywczą. Jest niedocenianym źródłem wapnia, zapewnia też sporo potasu, magnezu, cynku i żelaza, folianów i wit. E. Zawarty w nim tłuszcz obfituje w przeciwzapalne związki, m.in. fitosterole i kwasy omega-3. Ma też sporo białka i aż 20% błonnika, co wiąże się z obecnością grubych ścianek ziaren – dlatego chcąc pozyskać pełnię jego związków odżywczych, warto go zmielić.

Kokardki z makiem i bakaliami zapiekane pod rumowym koglem-moglem

Przepis: Lubella
Porcje: 4, Czas: 40 min

Składniki
• 1 pomarańcza 
• 1 cytryna
• 50 g masła
• 400 g makaronu kokardki Lubella nr 51
• 50 g suchego maku 
• 100 g miodu wielokwiatowego
• 50 g migdałów
• 50 g rodzynek i kawałków suszonych moreli
• 200 g brązowego cukru lub ksylitolu
• 5 żółtek jaj
• 20 g rumu lub innego mocnego alkoholu 

Przygotowanie
1. Otrzyj na tarce skórkę z pomarańczy i cytryny, posmaruj łyżką masła wnętrze żaroodpornego naczynia.
2. Ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu i jeszcze gorący wymieszaj ze skórkami cytrusów, resztą masła, miodem i bakaliami, po czym przełóż mieszankę do żaroodpornego naczynia. 
3. Ubij żółtka z cukrem, aż otrzymasz kogel mogel, połącz z rumem i polej sosem makaron. 
4. Piecz makaron ok. 15 min w 180ºC aż z wierzchu lekko się zrumieni. 

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię