13 grudnia 2016

Śliwki w gorzkiej czekoladzie [PRZEPIS]

Wigilijne potrawy inaczej cz. 2

Połączenie suszonych owoców i gorzkiej czekolady to gwarancja przekąski pysznej i zdrowej – nie zaszkodzi nawet kropla alkoholu i odrobina masła. Wręcz przeciwnie, składniki te wzbogacone o cytrusową skórkę zamienią się w dekadencki deser, godny świątecznego stołu.

 

Śliwki kalifornijskie z whisky w gorzkiej czekoladzie

Przepis: California Prune Board
Porcje: 20 szt, Czas: 45 min (przygotowania zacznij 2 dni wcześniej)

Składniki
• 20 suszonych śliwek kalifornijskich (ok. 200-250 g)
• 60 ml whisky, rumu lub innego mocnego alkoholu
• 100 g gorzkiej czekolady
• 30 g masła
• 1 limonka
• 1 pomarańcza
• 2 łyżki cukry trzcinowego
• 4 łyżki wody

Przygotowanie
1. Zalej śliwki alkoholem i odstaw na 24 godziny; w tym czasie możesz kilka razy je przemieszać.
2. Następnego dnia otrzyj na tarce skórkę z cytrusów. Rozpuść cukier w wodzie, doprowadź do wrzenia, wrzuć skórkę, gotuj 3 min, po czym wyjmij jej paski na pergamin do pieczenia (po zastygnięciu będzie dekoracją czekoladek) i odstaw do wystygnięcia
3. Posiekaj czekoladę i umieść wraz z masłem w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. 
4. Maczaj w czekoladzie osączone śliwki, ponabijane na patyczki do szaszłyków i odkładaj na na papier do pieczenia. 
5. Zanim czekolada całkiem zastygnie, udekoruj śliwki paskami skórki z cytrusów.

PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię