1 grudnia 2016

Jagodowo-pomarańczowy dżem [PRZEPIS]

Doskonały dodatek do świątecznych wypieków!

źródło: http://www.lawsofbliss.com  

Potrzebujecie słodkiego dodatku do kruchych ciasteczek lub zdrowego kremu do posmarowania na wierzch jakiegoś wypieku? Doskonale trafiliście!

Składniki: 

  • 480 g jagód
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki aromatu pomarańczy 
  • 1/4 łyżeczki skórki z pomarańczy 
  • 4 łyżeczki nasion chia
  • 1 łyżeczka maranty trzcinowej + woda

Przygotowanie

Do małego rondelka wrzuć jagody, syrop klonowy, skórkę oraz ekstrakt z pomarańczy i gotuj na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia i zostaw na ogniu przez 5-6 minut. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. Zgnieć wszystko widelcem i mieszaj co 10 minut. Kiedy masa się gotuje, przygotuj papkę, która da efekt galaretowatej konsystencji. Jedną łyżeczkę maranty wymieszaj z 1 łyżeczką wody i dodaj do garnka. Zdejmij z ognia i gotowy przełóż dżem do słoików. Przechowuj w lodówce. 

Smacznego!

Tarta z batatów i orzeszków pekan [PRZEPIS]

ZOBACZ 5 powodów, dla których warto pic wodę kokosową 


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię