2 sierpnia 2016

Najzdrowsze oleje. Jak ich używać?

ZOBACZ właściwości najlepszych olejów!

Oleje zajmują coraz więcej miejsca na sklepowych półkach. Wśród nich znajdziesz małe butelki z ciemnego szkła, które kryją w sobie tłuszcze wyciskane z orzechów, pestek i innych szlachetnych surowców. Warto mieć je w kuchni, bo nawet kilka kropli podkreśli smak potrawy i doda jej zdrowych związków. 

Próbowałaś kiedyś beztłuszczowych dań? Na pewno zauważyłaś, jak mało mają smaku. To dlatego, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem wielu zapewniających go związków. W zimnotłocznych, nierafinowanych olejach jest ich najwięcej – wystarczy łyżka, by cała sałatka pachniała sezamem czy pestkami dyni. Pozyskuje się je na małą skalę z drogich produktów – stąd też ich dwucyfrowe ceny. Są jednak przeznaczone do użycia w małych ilościach, a za ich stosowaniem przemawiają też korzyści zdrowotne. Jako produkty w pełni naturalne zapewniają bowiem obecne w surowcu związki wspomagające krążenie, odporność i stan skóry. To m.in. antyoksydanty, takie jak witamina E, karoteny i polifenole, a w tych o zielonej barwie – również chlorofil. To, co w olejach najcenniejsze, to jednak zdrowe tłuszcze, zawierające jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – w tym kwas alfa-linolenowy z rodziny omega 3 (w oleju rzepakowym i z orzechów włoskich). Mają działanie przeciwzapalne, antyrakowe i regulujące metabolizm, wspomagają spalanie tłuszczu i zwalczają wolne rodniki. Niestety, najcenniejsze związki olejow rozkładają się najszybciej w temperaturach stosowanych przy obróbce kulinarnej, zwłaszcza smażeniu. Dlatego naturalne, nieoczyszczone oleje jedz wyłącznie na zimno, a do smażenia i podgrzewania stosuj neutralne w smaku oleje rafinowane, czyli oczyszczone ze składników innych niż tłuszcz.

Zastosowanie olejów w kuchni

By oleje były smaczne i wartościowe, chroń zawarte w nich cenne związki przed działaniem ciepła i światła. Najlepiej przechowuj butelki w lodówce (zwłaszcza po otwarciu!) i zużyj, zanim minie krótki termin ich przydatności do spożycia. Stosuj je w kuchni do spryskiwania czy smarowania gotowych już potraw, by stanowiły powierzchniowy akcent smakowy, dodawaj do sosów typu winegret i dipów, a także deserów, np. wilgotnych wypieków typu musy czy muffiny. Kombinacja skazana na sukces to zawsze połączenie danego oleju z tym samym rodzajem orzechów czy pestek, z których jest wytłoczony. Nie masz pomysłu, jak wykorzystać oszczególne rodzaje w kuchni? Przetestuj nasze propozycje!


PODOBNE

Odniosłaś sukces
w pracy nad sylwetką? Podziel się nim z innymi! Przyślij nam swoją historię